Main content

Vraag

Kan iemand, zowel een man als een vrouw, onvruchtbaar worden als gevolg van het gebruik van antipsychotica?

Antwoord

Beste S.,

Dank - belangrijke vraag!

Het antwoord is: ja, antipsychotica kunnen een tijdelijke infertiliteit veroorzaken, die weer ophoudt als men het antipsychoticum niet meer neemt. Dus geen blijvende infertiliteit.

Door de dopamineblokkade van met name de eerste generatie antipsychotica neemt het libido (zin in sex) af en kan de waarde van prolactine stijgen in het bloed. Door de verhoogde prolactine ontstaan menstruatiestoornissen die kunnen leiden tot een verminderde fertiliteit en onbetrouwbare anticonceptie.

Let wel: (i) je kunt wel degelijk zwanger worden ook al slik je antipsychotica en (ii) sommige middelen hebben meer impact op de fertiliteit dan anderen. Dit heeft te maken met het feit dat sommige middelen meer prolactineverhoging veroorzaken dan andere. Bespreek dit dus goed met de voorschrijver.

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Beantwoord door: Jim van Os op 23 september 2021
  • Deel deze pagina: