Main content

Vraag

Beste Wim,

Mijn broer gebruikt het antipsychoticum paliperidon. Echter neemt dit niet de achterliggende problemen weg.

Momenteel zit hij weer in een psychose en zijn wartaal is er nog steeds (al een half jaar).

Weet u misschien een antipsychoticum wat wél de waanideeën vermindert?

Bedankt alvast.

Antwoord

Beste M.,

Er bestaan wel meer dan 20 verschillende medicijnen tegen psychose. Paliperidon is er één van. Ze helpen allemaal ongeveer even goed bij psychose, maar het is niet van tevoren te voorspellen welk medicijn bij wie goed werkt.

Als paliperidon niet helpt kan het zijn dat de dosering te laag is, of dat een ander medicijn beter bij je broer past. Namen van een paar andere medicijnen: aripiprazol, olanzapine, quetiapine, haloperidol.

Eén medicijn is sterker dan de andere, die heet clozapine. Dit medicijn wordt vaak voorgeschreven als twee andere niet goed genoeg hebben geholpen. Het kan vervelende bijwerkingen hebben, waardoor er vaak bloedcontroles nodig zijn, daarom wordt dit medicijn niet als eerste gegeven.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.


Logo biografie Wim Veling

Wim Veling is psychiater en adjunct hoogleraar psychiatrie, verbonden aan het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen. Wim doet onderzoek naar de sociale context van psychose en ontwikkelt Virtual Reality behandelingen.

Meer informatie over medicatie:

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Wim Veling op 7 juni 2021
  • Deel deze pagina: