Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Mijn dochter is acuut gestopt met antipsychotica, wat nu?

Vraag

Beste heer Jm Van Os,

Mijn dochter heeft in februari 2017 een derde psychose gehad op een jaar tijd. Tot dan weigerde ze enige vorm van medicatie door gebrek aan ziekte inzicht. Tijdens deze opname heeft ze Zypadera injecties gekregen. Tot op heden werd een drietal maand geleden de dosis verminderd naar 210,mg Zypadera en daarvan de helft van de injectie. Nu moest zij gisteren een nieuwe injectie gaan halen, maar zij heeft deze geweigerd. Ze vindt dat ze zichzelf volledig onder controle heeft en bijgevolg geen psychose meer zal krijgen. Zal zij bijwerkingen kunnen ondervinden bij deze stopzetting. Zoja, welke en wanneer zullen deze zich voordoen en hoelang?
Wat denk jij over haar beslissing omtrent de stopzetting?
Is de kans op herstel mogelijk?
Is er een kans op herval psychose?
Graag je mening hierover.
Alvast bedankt,

Antwoord

Als je dochter de antipsychotische depot medicatie acuut heeft gestopt zal er eerst niet zoveel gebeuren. De depot medicatie is immers nog aanwezig in het lichaam en gaat nog een tijdje door.

Echter gezien het feit dat ze (i) in 1 jaar tijd al drie psychosen heeft gehad, (ii) de medicatie effect leek te hebben, (iii) het maar de vraag is of ze veel heeft kunnen werken aan psychologische weerbaarheid ontwikkelen, is de kans redelijk groot dat ze in de komende 6-12 maanden opnieuw psychotisch wordt.

Het hangt ook af van zaken als: (i) hoeveel stress speelt nu in haar leven; (ii) gebruikt ze cannabis of andere middelen; (iii) is er regelmaat in haar leven en slaapt ze voldoende; (iv) heeft ze een crisis kaart gemaakt en zijn er goede afspraken met de GGZ.

Het ware dus VEEL beter, als ze wil stoppen, om dit, in overleg met de arts, langzaam te doen door oraal af te bouwen. Bijvoorbeeld nu beginnen met 5mg oraal dagelijks en dit over een periode van 6-12 maanden HEEL langzaam afbouwen (zie onze website hierover).

Sterkte!

Beantwoord door: Jim van Os op 18 januari 2018

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen

Lees ook