Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is er nog behandeling voor mijn angstklachten die ik kan proberen?

Vraag

Beste Jim,

Al 10 jaar durf ik nauwelijks mijn deur uit vanwege extreme angstgevoelens. Het lukt mij maar niet om mezelf genoeg te pushen om toch door de angsten heen te gaan. Ook met eventuele hulp van een naaste is het nog niet gelukt.

Ook heb ik verschillende therapieën gevolgd zonder gewenst resultaat. Maar met nóg meer diagnoses erbij. Vanuit de ggz is gezegd dat intensieve klinische behandeling zou kunnen werken, maar daarvoor moet ik wel wekelijks naar de locatie. Maar dat lukt dus niet. Toen was de mededeling dat ik tot dusver onbehandelbaar ben en terug kan komen als ik weer dingen durf.

Ik ben inmiddels erg wanhopig geworden. Zijn er nog dingen die zouden kunnen werken in dit zorgsysteem vol met beperkende ggz-kaders? Ik ben dankbaar voor de hulp die ik heb gekregen, maar het zou zo jammer zijn als dit dan nu mijn leven is. Zonder werk is onvergoede zorg ook niet haalbaar namelijk.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Hey Anoniem, dank voor je vraag!

Dit is precies waar het spaak loopt in het systeem. Want jij beschrijft iets dat in wezen hartstikke logisch is — je bent zó angstig dat je letterlijk niet kunt komen voor hulp. En dan zegt het systeem: prima, dan kunnen we je dus niet helpen. Tsja. Alsof je bij de brandweer aanklopt omdat je huis in brand staat, en ze zeggen: we komen pas blussen als je zelf de vlammen doorkomt.

Wat jij meemaakt is niet omdat jij niet zou willen of omdat je ‘uitbehandeld’ zou zijn, maar omdat we met z’n allen een zorgstructuur hebben opgetuigd die mensen met complexe, hardnekkige angstklachten letterlijk buiten de deur houdt. Terwijl jij juist iemand nodig hebt die bij jou over de drempel stapt.

En ik zeg het maar even duidelijk: je bent niet ‘onbehandelbaar’. Je bent gewoon nog niet op de juiste manier benaderd. Wat jij nodig hebt is geen standaard angstmodule of 8 sessies CGT, maar iemand die mét jou durft te zoeken naar hoe jouw systeem zich weer veilig genoeg kan voelen om kleine stapjes te maken. En ja, dat is maatwerk. En ja, dat kost tijd. Maar het kan. Ook als je al jaren vastzit. Want dat maakt je nog niet verloren.

Wat soms helpt in situaties zoals die van jou, zijn vormen van in-vivo begeleiding, liefst met ervaringsdeskundigen. Niet vanachter een bureautje, maar naast je, lijfelijk, klein, en afgestemd. Er zijn bijvoorbeeld mensen (vaak zelf angstgevoelig geweest) die op vrijwillige of professionele basis anderen helpen met het weer oppakken van dingen. In Groningen bijvoorbeeld werkt Socialrun met zogenaamde ‘in beweging-coaches’. In andere regio’s zijn er herstelacademies, respijthuizen, peer support-plekken. Niet altijd even makkelijk te vinden, maar ze bestaan. Check de sociale kaart.

Je zou ook kunnen kijken of er een resourcegroep te vormen is. Dat is een team van mensen om je heen (professioneel en niet-professioneel) waarmee je samen afspreekt: dit is wat ik nodig heb, dit is wat ik aankan, dit is hoe we elkaar steunen.

Wat ik verder proef in je verhaal, is dat je ondanks alles nog steeds wil. En dat is niet niks hè. Je voelt de wanhoop, ja, maar ook de wil om er iets van te maken. Dat is hoop. En ik hoop dat je die niet helemaal kwijtraakt. Misschien is een ervaringsdeskundige coach of maatje (liefst bij jou thuis, of online als dat fijner is) iets om naar te zoeken? Iemand die naast je kan staan, zonder dat je wekelijks ergens moet opdraven?

En nee, dit systeem gaat het je niet makkelijk maken. Maar dat wil niet zeggen dat je geen recht hebt op zorg. Je mag best een beetje dwars worden. Stel lastige vragen. Mail de raad van bestuur van je oude ggz-instelling. Neem contact op met je zorgverzekeraar en zeg: ik heb complexe zorg nodig, thuis, en ik loop vast.

Laatste dingetje: wat je nu doormaakt is geen persoonlijk falen. Het is een menselijk verhaal, in een systeem dat nog niet goed snapt wat menselijke complexiteit vraagt. Jij bent niet stuk. Jij leeft met een enorm gevoelige binnenwereld, en dat vraagt gewoon andere sleutels.

Hope this helps,

Greetz Jim

Meer informatie

Disclaimer

Bespreek eventuele verandering van medicatie of andere aspecten van je behandeling altijd eerst met je voorschrijvende arts

Ga niet alleen dingen zitten veranderen, dat is niet de bedoeling van de adviezen van de experts van PsychoseNet. Bedenk je dat de adviezen van experts altijd van algemene aard zijn – je kunt ze niet zonder meer op jezelf van toepassing achten, dat kan pas na overleg met je behandelaar of huisarts. Onze expert heeft je immers niet persoonlijk onderzocht.


Empower jezelf met Kennis van PsychoseNet

Wil je met iemand chatten?
Ga dan naar onze chat en verrijk jezelf met een herstelondersteunende chat met een van onze medewerkers.

Wil je een blog schrijven over je ervaring met een onderwerp relevant voor PsychoseNet?
Kijk hier voor informatie.

Lees deze toegankelijke boeken over Goede Zorg:

  • Wil je alles weten over TRAUMA in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over PSYCHOSE in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over NEURODIVERSITEIT in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over HOE GOEDE GGZ ERUIT MOET ZIEN in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.

Wil je weten hoe je medicatie moet afbouwen, of hoe je mensen hiermee kunt helpen?

  • Denk je over medicatieafbouw? Kijk dan EERST naar onze 33 TIPS OVER MEDICATIEAFBOUW op de website van PsychoseNet.
  • Kijk ook naar ons tweedelige WEBINAR HOE MOET IK AFBOUWEN over afbouwen van psychiatrische medicaties met Jim van Os en Peter Groot;
    Deel 1 is vooral voor afbouwers bedoeld; Deel 2 vooral voor voorschrijvers.
  • Wil je een PERSOONLIJK ADVIES bij het kiezen van een AFBOUWSCHEMA?
    Behandelaars kunnen bij de Regenboog Apotheek een persoonlijk advies vragen voor een afbouwschema voor een patiënt.
  • Wil je benzodiazepinen afbouwen, eventueel via een ander middel zoals diazepam (Valium)? Gebruik dan de KNMP-rekenhulp.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIDEPRESSIVUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antidepressiva? Kijk dan bij onze antidepressivakeuzetool.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIPSYCHOTICUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antipsychotica? Kijk dan bij onze antipsychoticakeuzetool.
  • Wil je meer leren over bewegingsstoornissen door psychiatrische medicaties en wat eraan te doen is? Kijk dan op de website Bewegingsstoornissen in de Psychiatrie.

Ben je op zoek naar informatie over Persoonlijk Herstel?

  • Wil je begrijpen dat er vijf fasen zijn in het proces van PERSOONLIJK HERSTEL? Kijk dan onze animatie hierover of bekijk ze allemaal.
  • Wil je weten hoe het werkt met het maken van een DSM-DIAGNOSE VAN PSYCHOSE? Kijk dan het mini-college van Jim van Os.
  • Wil je weten waarom we op PsychoseNet KRITISCH ZIJN OP HET LABEL ‘SCHIZOFRENIE’ (of andere schizo-terminologie), en waarom we denken dat het beter kan worden vervangen door de term ‘psychosegevoeligheid’? Kijk dan naar het mini-college van Jim van Os.
  • Als psychisch lijden niet het hebben van een DSM-diagnose is, met de suggestie dat er iets mis is ‘in je hoofd’, wat is het dan wel? Bekijk het mini-college WAT IS PSYCHISCH LIJDEN en wat doe je eraan? van Jim van Os.

Ben je op zoek naar de JUISTE HULP?

Beantwoord door: Jim van Os op 18 juni 2025

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
Behandeling

Lees ook