Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Is behandeling van een unipolaire depressie anders dan van een bipolaire depressie?

Vraag

Is er een verschil in de behandeling van een unipolaire depressie versus een bipolaire depressie?

Mijn dochter van 13 maakt voor het eerste een depressie door. Deze depressie wordt behandeld als een unipolaire depressie. Echter, mijn oma, moeder en ik hebben een bipolaire stoornis.

Ik vraag me dus af of deze behandeling kwaad kan als ze een bipolaire stoornis blijkt te hebben.

Antwoord

Beste D.,

Dat is een hele goede vraag, want bipolaire stemmingsstoornissen kunnen familiair voorkomen en beginnen meestal met depressieve verschijnselen. Toch kun je pas van een bipolaire stoornis spreken als iemand (hypo)manische verschijnselen heeft gehad. Bovendien komen in de familie van iemand met een bipolaire stoornis veel vaker mensen voor die een (unipolaire) depressie hebben dan een bipolaire stoornis.

Maar het is wel belangrijk om goed op te letten als je een eerste depressie bij een jong meisje gaat behandelen. Er moet vooral ingezet worden op psychotherapie. Medicatie (b.v. een antidepressivum) kan bijdragen aan herstel, maar kan ook onrust teweegbrengen. Belangrijker dan de klachten een naam te geven, is te onderzoeken wat er mogelijk aan ten grondslag ligt. Natuurlijk komt er ook een classificatie van het soort depressie, maar bipolair blijft toch relatief zeldzaam. Kijk ook eens op de site 'Erfelijkheid Bipolair'.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 1 februari 2023

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Depressie

Lees ook