Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zijn de bijwerkingen van nortriptyline tijdelijk?

Vraag

Geachte heer Van Os,

Ik slik ruim vier weken nortriptyline. Ik begon met 50 mg en heb opgebouwd naar 100 mg. Nog steeds heb ik last van een droge mond, verstopping, beetje hoofdpijn en zweten.

Verdwijnen deze bijwerkingen met een paar weken, of blijven ze zolang ik het middel gebruik?

En is nortriptyline net als mirtazapine sederend of juist activerend? Ik merk dit niet want ik gebruik dagelijks lorazepam.

Ik neem de nortriptyline in de ochtend. Als het een sederende werking heeft, kan ik het dan beter ’s avonds nemen?

Ten slotte: vanwege herstel van een ernstige depressie krijg ik 7.5 mg mirtazapine voor het slapen. Gaat dit effect weg na langdurig gebruik?

Hartelijk dank voor uw goede werk.

Met vriendelijke groet,

K.

Antwoord

Beste K.,

Dank voor je vragen!

1. Zie voor bijwerkingen ook onze antidepressiva keuzetool.

De anticholinergische bijwerkingen die je beschrijft worden meestal minder over een periode van weken tot maanden, maar kunnen bij sommige mensen blijvend last geven.

2. Beide middelen zijn eerder sederend dan activerend. En ja, je kunt het in het algemeen ook in de avond nemen - maar overleg dit ook eerst met de voorschrijver.

3. Mirtazapine heeft een direct sederend effect - daar maak je gebruik van om te kunnen slapen. Het is dus niet een langdurig effect.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 14 januari 2023

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Bijwerkingen
Medicatie

Lees ook