Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Bipolair, medicatie en zwangerschap

Vraag

Sinds anderhalf jaar ben ik gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis. Ik heb daarvoor een manische psychose gehad. Gedurende het afgelopen jaar ben ik een heel stuk hersteld. Echter, het slapen zonder medicatie lukte niet. Zelfs met een periode moeilijk. Op dit moment gaat het goed, met twee lorazepam van 1mg. Daarnaast gebruik ik lithium.

Ik voel me op deze wijze stabiel. Probeer wel eens af te bouwen naar 1 mg met lorazepam, maar merk dat ik dan onrustiger slaap.

Sinds enige tijd heb ik een relatie en maak ik me zorgen over zwangerschap en deze medicijnen. Het voelt niet goed, maar zonder geeft veel druk en maakt me onzeker. Het is nog lang niet aan de orde, maar zou wel graag wat meer willen weten over dit onderwerp.

Ik hoop dat u me wat meer kan vertellen.

Antwoord

Je noemt twee belangrijpe thema’s. Een goede nachtrust is voor iedereen belangrijk, maar zeker ook voor mensen met een stemmingsstoornis. Langdurig gebruik van ‘benzodiazepinen‘, zoals lorazepam, is niet aan te raden omdat het wel het in slaap vallen makkelijker maakt, maar de kwaliteit van de slaap op den duur niet echt verbetert. Als je na langere tijd gebruiken dit geleidelijk afbouwt, zul je in het begin altijd moeite met inslapen hebben.

Er zijn tegenwoordig veel online slaapcursussen beschikbaar (eHealth), vraag je behandelaar daar eens naar. Dat kan helpen om van de slaapmedicatie af te komen.

Je vraag over zwangerschap is ook belangrijk. Kijk daarvoor eens op de website van het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen KenBiS (www.kenbis.nl). Over het algemeen wordt lithium als een veilig middel bij zwangerschap beschouwd, maar hier is een persoonlijk advies, eventueel bij een zogenaamde ‘POP-poli’ nodig.

Kaart dit tijdig aan, ook als je nog niet een directe zwangerschapswens hebt.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 32
Beantwoord door: Ralph Kupka op 1 april 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook