Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Bipolaire stoornis: hoe ga ik om met nachtmerries?

Vraag

Mijn man is al jaren bekend met een bipolaire stoornis. Met medicatie gaat dat redelijk goed. Helaas hij heeft al jaren last van de meest afschuwelijke nachtmerries waardoor hij s’nachts slecht slaapt. Of helemaal niet. Achter de computer gaat zitten en af en toe dingen mailt waar hij dan later spijt van krijgt… Eigenlijk zijn de nachtmerries het allerergst, waardoor slaaptekort en daardoor ligt er weer een manie op de loer. Wij zijn radeloos. Vooral mijn man… Onder behandeling bij GGZ maar daar komen we niet verder mee.

Dit is echt een grote hulpvraag…. Kunt u ons helpen?…

Antwoord

Beste N, verstoring van de slaap, en nachtmerries, kan vele oorzaken hebben die niet noodzakelijkerwijs samenhangen met de bipolaire stemmingsstoornis, zeker als deze in een stabiele fase is (geen manie of depressie). Soms is er sprake van een primaire slaapstoornis (een ‘parasomnie’), soms zijn nachtmerries een uiting van een post-traumatische stress stoornis (PTSS). Nachtmerries kunnen ook een bijwerking van bepaalde medicijnen zijn.

Kortom, het vergt nader onderzoek om vast te stellen wat de mogelijke oorzaak is van de nachtmerries van je man. Het begint dan vaak met een onderzoek in een slaapcentrum. Is dat wel eens gedaan? Bespreek het samen nog eens met de behandelend psychiater. Ook de huisarts kan een onderzoek aanvragen bij zo’n slaapcentrum.

Ik hoop dat jullie daarmee weer een stap verder komen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 63
Beantwoord door: Ralph Kupka op 3 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Naasten
slaap
slaapproblemen

Lees ook