Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan extreme onrust door de combinatie venlafaxine en Wellbutrin komen?

Vraag

Beste Jim,

Ik neem al enkele jaren venlafaxine 225 mg. Hierbij nam ik amisulpride 50 mg om de venlafaxine een boost te geven. Maar de amisulpride zorgde voor een extreem laag oestrogeengehalte waardoor ik weer meer angsten en depressieve klachten kreeg.

De arts heeft de amisulpride afgebouwd en Wellbutrin 150 mg opgestart.

Sinds drie maanden neem ik nu venlafaxine en Wellbutrin maar sinds een maand ervaar ik extreme onrust de hele dag.

Kan dit door de combinatie van venlafaxine en Wellbutrin komen?

Dank u wel.

Antwoord

Beste M.,

Het is mogelijk dat de combinatie van venlafaxine en Wellbutrin (bupropion) de oorzaak is van je gevoelens van extreme onrust. Beide medicijnen kunnen stimulerende effecten hebben, wat kan leiden tot verhoogde angst en onrust bij sommige mensen.

Venlafaxine is een SNRI (serotonine-noradrenaline reuptake inhibitor) die vaak wordt voorgeschreven voor depressie en angststoornissen. Hoewel het voor velen effectief is, kan het bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken zoals angst, nervositeit en agitatie.

Wellbutrin (bupropion) werkt anders dan veel andere antidepressiva en verhoogt de niveaus van norepinefrine en dopamine. Het kan ook stimulerende effecten hebben, wat kan bijdragen aan gevoelens van onrust en angst, vooral wanneer het wordt gecombineerd met een ander stimulerend medicijn zoals venlafaxine.

De combinatie van deze twee medicijnen kan de stimulerende effecten versterken, wat zou kunnen verklaren waarom je sinds een maand extreme onrust ervaart.

Het is denk ik sowieso belangrijk om je symptomen met je arts te bespreken.

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 16 mei 2024

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Medicatie
venlafaxine
Wellbutrin

Lees ook