Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik wil graag een cursus doen, hoe houd ik mijn motivatie vast?

Vraag

Beste Jim,

Ik ben heel vaak opgenomen geweest. Nu zit ik thuis met een Wajong en doe ik één keer in de week vrijwilligerswerk.

Graag wil ik een cursus doen, maar ik heb erg last van motivatieverlies op den duur. In het begin ben ik vaak vol energie maar later raak ik mijn motivatie kwijt en vervlakken mijn gevoelens. Toch wil ik iets bereiken op het gebied van een cursus volgen.

Wat kan ik doen om mijn motivatie vast te houden en positief te denken?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste J.,

Wat goed dat je vraagt!

Er is niets moeilijkers dan motivatie opbrengen. Hier wat tips.

  1. Ook de antipsychotische medicatie kan maken dat motivatie op een laag pitje gaat dus sowieso zou ik zorgen dat de antipsychotische medicatie zo laag mogelijk wordt gedoseerd voordat je aan een volgende cursus begint.
  2. Als je weer iets gaat ondernemen zou het helpen dat je iets kiest waar je echt passie voor voelt. Niets beters voor persistentie in het gedrag als er sprake is van passie. Maar makkelijker gezegd dan gedaan, begrijp ik.
  3. Begin met dingen die leuk zijn, makkelijk en vooral niet te lang duren. Want dan is de kans groter dat het lukt. En als het lukt heb je een succeservaring die weer smaakt naar meer succes – zo krijg je als het goed is een zichzelf versterkende cirkel van streven naar succes.
  4. Er is niets beter voor de motivatie dan sociale controle! Ga de cursus samen met iemand anders doen en spreek af dat je elkaar erdoorheen gaat slepen, no matter what! Of spreek af met iemand wiens oordeel belangrijk voor je is, zodat de persoon in de gaten houdt of je wel gaat en het afmaakt met een goede inspanning.

Succes in ieder geval, hope this helps!!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 23 juli 2020

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk

Lees ook