Main content

Vraag

Goedendag,

Ik gebruik nu een maand amisulpride.

Kan het zijn dat je er ook licht depressief van wordt of kan worden?

Dank voor het antwoord.

Antwoord

Beste D.,

Dank voor je vraag.

Ja, het is helaas bekend dat antipsychotica ook aanleiding kunnen geven tot 'dysforie' (stemmingsontregeling). Dit kan een direct effect zijn van het antipsychoticum omdat de medicatie iemand 'onverschillig' maakt. Dit kan helpen voor de psychose, maar dat betekent dat je ook onverschilliger wordt voor de kleine mooie dingen in het leven.

Het kan na een tijdje verminderen. Anders kunnen jullie misschien kijken naar een lagere dosis...

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over medicatie:

 

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 26 april 2021
  • Deel deze pagina: