Main content

Vraag

Ik neem voor mijn dwanggedachten fluoxetine en abilify. Maar van de abilify heb ik teveel bijwerkingen.

Zou ik in plaats van abilify nog een ander antidepressivum mogen innemen. Is dat een mogelijkheid?

Antwoord

Verschillende antidepressiva mengen in het kader van dwang is een beetje alchemie gaan bedrijven - niemand kan vertellen wat dat gaat doen op het niveau van het brein en of je dat beter gaat maken.

Ik begrijp dat je redelijk wanhopig bent - dwang doet dat met je.

Als fluoxetine niet het gewenste effect heeft zou je in overleg met je psychiater clomipramine kunnen proberen - dit wordt vaak gebruikt bij dwang, maar wordt minder goed verdragen dan fluoxetine.

Als de abilify teveel bijwerkingen heeft zou je met de psychiater kunnen kijken of je niet een ander antipsychoticum zou kunnen gebruiken, bijvoorbeeld olanzapine. Maar heeft ook weer bijwerkingen.

Wat verder bij dwang kan helpen is een reguliere 'sterke' activiteit (bijvoorbeeld hardlopen) tijdens welke de dwang op de achtergrond komt te staan. Dit regulier meemaken heeft bij sommige mensen het effect dat de dwang minder op de voorgrond komt te staan en/of milder wordt. Ook is het goed om regulier gestructureerd bezig te zijn - ook die afleiding kan helpen te normaliseren.

Heb je psychotherapie en oefeningen geprobeerd ook? Alles wat je doet kan helpen om de dwang op de achtergrond te krijgen...

Hope this helps...

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 33
Beantwoord door: Jim van Os op 30 januari 2020
  • Deel deze pagina: