Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is ECT een logische laatste stap bij psychose?

Vraag

Mijn dochter (43) is binnen de ggz vastgelopen qua behandeling sinds haar twintigste. Vaak buiten haar schuld om. In het begin omdat er een strijd over de diagnose ontstond: schizofrenie of PTSS. Toen ze veel later in de kliniek toch de juiste behandeling kreeg, waar ze opgetogen over was, is ze verkracht door haar vertrouwenspersoon en in een laatste psychose beland waar ze ondanks de hoge dosering clozapine niet meer uit lijkt te komen.

Wij hebben sinds 2019 geen contact meer met haar (behalve een enkele keer via de app waarin ze haar beklag doet) en nu is ze onder dwang opgenomen.

In dat kader wordt nu ook ECT voorgesteld. Is dit zinvol?

Is ECT een logische laatste stap?

Antwoord

Beste S.,

Dank voor je vraag – wat een lijdensweg voor haar – en jullie….

ECT bij psychose is een soort laatste wanhoopsstap die men neemt als men niets anders meer weet. Er is geen onderzoek dat het staaft maar de klinische observatie is dat mensen met ernstige psychose soms tijdelijk opknappen van de ECT.

Als er een duidelijke depressieve component aanwezig is, of ze zit in een staat van katatonie of stupor (niet meer praten, niet meer bewegen, niet meer eten) is de kans dat ECT helpt veel groter – want het is eigenlijk bedoeld voor depressie en stuporeuze staat.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Jim van Os op 16 december 2022

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Psychosegevoeligheid

Lees ook