Main content

Vraag

Beste Jim,

Mijn zoon heeft voor het eerst medicatie, 20 mg olanzapine elke dag. Nu heeft hij een opgezwollen gezicht en rode vlekken met uitslag op zijn lichaam.

Hij wil van de medicatie af maar er is gezegd dat hij dit een jaar moet slikken, en anders krijgt hij een depot. Zelfs de olanzapine verminderen is voor hen geen optie. Mijn zoon is bang dat hij een spuit krijgt, daarom durft hij de medicatie niet te verminderen.

Wat mij ook enorme zorgen baart is dat hij 20 kilo is aangekomen in twee maanden tijd.

Graag uw advies.

Antwoord

Beste P.,

1. Er is een zeldzame allergische reactie op olanzapine - die serieus genomen moet worden als er een vermoeden is. Zie:

https://www.fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/fda-drug-safety-communication-fda-warns-about-rare-serious-skin-reactions-mental-health-drug#:~:text=Treatment%20with%20olanzapine%20may%20cause,and%20Systemic%20Symptoms%20(DRESS).

2.Olanzapine 20 mg is meestal een te hoge dosis. Hoeveel woog je zoon voordat men begon met de behandeling? Als iemand 20 kilo in twee maanden tijd is aangekomen, is er sprake van een ernstige bijwerking die acuut ingrijpen vereist in de vorm van bijvoorbeeld een of meer van de volgende opties:

1. Verandering van de dosis;
2. Veranderen van de medicatie;
3. Veranderen van lifestyle en dieet.

Het klinkt alsof de voorschrijvers mogelijk te weinig doen aan het principe van 'shared decision making' - je moet dus als patiënt en voorschrijver er samen achter staan, anders gaat het meestal op de lange termijn niet lukken met de behandeling.

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 6 september 2021
  • Deel deze pagina: