Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dit antwoord is gegeven door een PsychoseNet Expert die niet meer actief in het online Spreekuur van PsychoseNet.

Het gegeven antwoord is nog steeds het lezen waard.

Zijn mijn gedachten symptomen van psychosegevoeligheid of van angst?

Vraag

In het verleden heb ik citalopram gebruikt, met hallucinaties (van korte duur) als bijwerking.

Het gaat nu al enige tijd niet goed met mij. De diagnose luidt: angststoornis met een depressie.

Echter heb ik grote angst om in een psychose te raken. Het beïnvloedt mijn hele leven.

Er gaan geregeld gedachten door mijn hoofd zoals tijdens het televisie kijken: “denk je nu dat deze beelden voor jou bedoeld zijn?”

Ik heb grote angst om de controle kwijt te raken. Ik heb momenten gehad dat er een auto voor de deur stond en dat er een gedachte in mijn hoofd kwam: “nu word je opgehaald”. En zo zijn er meer van die gedachten.

Ik ben mij er overigens helemaal bewust van en weet dat dit allemaal niet klopt. Ook had ik dat als ik over straat liep, dat ik me niet prettig voelde als bepaalde mensen naar mij keken. Ik had er verder geen gedachten bij.

Ik ben bang om een psychose te krijgen. Kunnen bovenstaande klachten ook losstaan van een psychose en voortkomen uit angst?

Antwoord

Hallo G.,

Je maakt je zorgen of je een psychose kunt krijgen die te maken heeft met de dingen die je denkt.
Wat ik sterk aan je vind, is dat je je er bewust van bent dat je gedachten (dat je nu bv. wordt opgehaald) niet kloppen.

Over de gedachten die jou verontrusten: we denken allemaal de meest vreemde dingen. Zo werken nu eenmaal onze hersenen. Net zoals er bloed door je aderen stroomt, gaan gedachten door je hoofd. Dat zijn vaak de gekste gedachten. De meeste mensen valt het niet eens op, anderen letten er meer op.

Als zo’n gedachte je raakt of emotioneert valt die je natuurlijk eerder op, zeker als die gedachte er later weer is, en nog een keer. Het vervelende is dat om die reden die gedachten eerder in je hoofd kunnen blijven spoken.

Cruciaal is dat je deze gedachten met je gezonde verstand weet te relativeren. En realiseer je dan dat je deze gedachten ongewild sterker maakt door er zo mee bezig te zijn.

Het helpt door die gedachten niet zo serieus te nemen (je weet immers dat ze niet waar zijn). Een zekere nonchalance kan helpen.

Kun je een manier bedenken die bij jou past om er niet zo mee bezig te zijn?

Groeten,

Tom

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Psychosenet Expert op 1 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
angst voor psychose
negatieve gedachten
Psychosegevoeligheid

Lees ook