Main content

Vraag

Goedendag,

Ik heb sinds twee dagen last van rare geluiden die ik hoor. Dit lijkt een gevolg van een bad trip na xtc. Sinds die bad trip heb ik last van rare en negatieve gedachten die vaak terugkomen. Ik weet dat het onzin is.

Toch heb ik nu angst voor een psychose of ben ik bang dat ik schizofrenie heb. De angst is ontstaan toen ik mezelf als het ware ging bestuderen. Letten op mijn gedrag en kijken of ik wat kon vinden wat kan wijzen op psychose of schizofrenie.

Ik ben nu bang dat ik een toekomst krijg die ik niet wil door eventueel de diagnose schizofrenie.

 

Antwoord

Hallo R.,

Sinds je drugs hebt gebruikt hoor je rare geluiden. Je bent erop gaan letten en maakt je zorgen of je een psychose hebt.

Als je op zulke dingen gaat letten, zul je ze waarschijnlijk ook meer gaan zien. Psychologen noemen dat 'selectieve aandacht'. Dat geldt ook als je bijvoorbeeld op groene auto's gaat letten of op zwangere vrouwen. Als die je dan ook meer opvallen, zou je de onjuiste conclusie kunnen trekken dat er dus iets met jou aan de hand moet zijn.

Cruciaal is dat je er nonchalanter tegenover gaat staan ('ach, weer zo'n gedachte' en verder op andere dingen letten). Dat is sowieso vaak nuttig, en zeker als er sprake zou zijn van psychotische kenmerken: rustig blijven en rationeel blijven denken. Het is ook belangrijk om in contact te blijven met anderen. Toets eventueel je gedachten aan wat anderen vinden.

Verder is het goed dat je de dingen blijft doen die voor jou belangrijk zijn, zoals bijvoorbeeld studie, werk en sport.

Kun je er wat mee?

Groeten,

Tom


Logo biografie Tom van Wel

Tom van Wel is sinds 2020 als psycholoog verbonden aan BuurtzorgT. Hij werkte ruim 30 jaar bij Altrecht, met name bij Vroege psychose ABC. Hij is betrokken bij Peer-supported Open Dialogue Nederland (POD NL). Voorts werkt hij als docent/trainer via BureauVanWel.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Tom van Wel op 8 juni 2020
  • Deel deze pagina: