Main content

Vraag

Beste,

Ik neem 200 mg sulpiride en ben al 5 kg aangekomen. Ik lees in de bijsluiter dat er kans is op gewichtstoename, kan dit door de sulpiride komen of komt dit gewoon door het feit dat ik zelf minder gejaagd ben en me beter begin te voelen.

De psychiater heeft me ooit eens gezegd dat er antipsychotica bestaan die geen gewichtstoename geven.
Clotiapine (Etumine) was daar één van zei hij me. Ik vind niets over clotiapine qua bijwerkingen op het net. En ik verblijf in het buitenland momenteel, dus ik kan alleen hier de plaatselijke dokter mijn medicatie laten voorschrijven.

Ik ben sterk aan het twijfelen of ik volgende maand sulpiride moet laten voorschrijven of gewoon moet gaan voor clotiapine. Ik ben helaas geen deskundige, vandaar dat ik advies vraag aan u.

Met vriendelijke groet,

P.

Antwoord

Beste P.,

In dit artikel - een zeer complete review - staat in tabel 3 welke middelen weinig tot geen "weight gain" geven.

Amisulpiride (en het daaraan verwante sulpiride) geven weinig "weight gain", maar aripiprazol en brexpiprazol nog minder.

Clotiapine wordt wereldwijd maar heel weinig gebruikt en er is weinig over bekend, inclusief wat het doet met gewicht.

Je kunt dus overstappen op bijvoorbeeld aripiprazol, maar het is niet gezegd dat dit middel even effectief zal zijn als het middel wat je nu neemt.

Elk middel doet weer wat anders bij verschillende mensen - ook wat betreft gewichtstoename, overigens!

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Lees verder over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 22 mei 2020
  • Deel deze pagina: