Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Had ik een delirium?

Vraag

Eind november vorig jaar heb ik een beroerte gehad en daarna een vreemd soort verwardheid. Alles leek een soort droom. Het leek op een delirium, maar ik was me zeer bewust en onthield alles. Nu wil ik weten wat ik gehad heb, omdat het zo ingrijpend was. Ik hoop dat u er iets over zou kunnen zeggen of iemand weet, die weet wat het geweest zou kunnen zijn. Dan mag u deze email gerust doorsturen. Een reactie stel ik zeer op prijs.

Antwoord

Een delier komt vaker voor bij een beroerte. Het is eigenlijk een teken dat de hersenen het tijdelijk moeilijk hebben. Het komt in het ziekenhuis erg vaak voor. Na hartoperaties, beroertes, grote operaties, heel vaak bij ouderen. Mensen die plots stoppen met alcohol. Bij hoge koorts (ijlen is feitelijk een delier). Sommige zeer levendige ervaringen kunnen heel helder voor de geest blijven, de meeste ervaringen worden echter vergeten.

Meestal is er sprake van vernauwd bewustzijn. Vaak hallucineren mensen. Ze kunnen hele gesprekken met de infuusstandaard naast hun bed voeren. Die standaard zien ze dan aan voor een mens, een bekende vaak. Beestjes worden vaak gezien. Weinig mensen vinden dat fijn. Meestal beangstigend. Meestal wordt alles vergeten.


Logo biografie Dirk Corstens

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Meer informatie over stemmen:

Meer informatie over psychose:

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook