Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Taboe in Curaçao, hoe benader ik m’n zoon met schizofrenie?

Vraag

Ik heb een zoon van 28 jr. is opgenomen geweest voor schizofrenie, hij is nu weer thuis. Mijn vraag is hoe kan ik hem het beste benaderen, ivm rechten en plichten wat er dagelijks voorkomt in een huishouden, ben 64 jr, woon op Curaçao waar dit soort zaken nog steeds een taboe zijn. Heb het idee dat mijn man steeds meer gaat handelen als een narcistische persoonlijkheid, wij hebben maar 1 zoon, dit is voor mij erg moeilijk. Totaal geen medewerking.

Antwoord

Lastige situatie. Was dit de eerste opname? Als jij en je man geen team kunnen zijn vraagt dat om werk. Als er geen ggz-professionals zijn die jullie kunnen helpen om een team te vormen om beter voor je zoon te zorgen, is het de moeite waard om te proberen mensen in jullie netwerk hierbij te betrekken om te helpen. Vrienden, familie, kennissen....

Ook kan belangrijk zijn de hulp van andere ouders met kinderen die gediagnosticeerd zijn met een psychotische stoornis. Ze moeten er zijn in Curaçao, en het is ook waarschijnlijk dat er een vereniging is van ouders van kinderen met psychose. Heb je bijvoorbeeld gekeken bij Ypsilon Curaçao? Ypsilon Korsou (Curaçao), Psi-skuchami, Scharlooweg 64 -70, CW 0000 Willemstad, Curaçao. Facebookpagina: https://www.facebook.com/profile.php?id=100008011667988
Verder hangt het heel erg af hoe het met je zoon gaat. Is de psychose op de achtergrond of nog aanwezig? Hoe is het met zijn motivatie? Hoe kijkt hij tegen het leven aan? Heeft hij last van stigma en negatieve verwachtingen? wordt hij hier goed bij begeleidt?

Bij Ypsilon kun je veel nuttige tips vinden in ieder geval, ook over de LEAP methode van omgang met je familielid dat is getroffen door psychose (https://www.ypsilon.org/).

In ieder geval heel goed dat je schrijft, probeer steun te vinden bij anderen!
Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 64
Beantwoord door: Jim van Os op 29 januari 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook