Main content

Vraag

Hallo Jim,

Ik heb EMDR therapie gehad voor trauma. Ik heb de behandeling niet afgemaakt omdat dat niet meer kon bij de psycholoog waar ik in behandeling was.

Tijdens de EMDR voelde mijn hoofd gesplitst. Ik voelde een duidelijk verschil tussen links en rechts. Na de laatste keer EMDR (waarbij het plaatje niet is afgemaakt) is het gesplitste gevoel niet meer vermengd geraakt. Het komt steeds vaker en erger terug. Ik ben normaal linkshandig maar op het moment dat mijn hoofd zo onwijs gesplitst voelt, voel ik mij langzamer en moet ik zelfs nadenken of ik iets met links of rechts moet doen. Ik voel mij op zo’n moment ook niet goed (somber en in de war).

Ik weet zeker dat ik dit gevoel nooit eerder heb gehad voordat ik aan EMDR was begonnen.

Kunt u mij uitleg geven over wat er precies gebeurt? Kan EMDR zorgen voor blijvende veranderingen in je hersenen? Kan ik de gevolgen terug laten draaien?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Antwoord

Beste N.,

Wat je voelt heeft te maken met de overlevingsmechanismen van je trauma die door de EMDR 'wakker' zijn gemaakt, en die zich nu manifesteren. Zie voor een beschrijving van de soorten dingen waar het hierbij om kan gaan onze site: gevolgen van trauma.

Het gesplitst voelen is in werkelijkheid een ervaring van je bewustzijn. De hersenen kunnen niet voelen (en daar is ook niets mis mee of door de EMDR veranderd), maar ons bewustzijn kan wel degelijk gesplitst voelen.

Het heeft te maken met de splitsing die je (onbewust) aanbrengt om het trauma te kunnen ondergaan - en dat zich als overlevingsmechanisme blijft nestelen in je persoon, om ten tijde van stress de kop weer op te kunnen steken.

Mijn advies zou zijn om proberen te helen op basis van een lichaamsgerichte behandeling. Dit kan zijn psychomotore therapie, mindfulness, somatic experiencing of een andere benadering.

Hope this helps,

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over trauma:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 30 oktober 2021
  • Deel deze pagina: