Main content

Vraag

Mijn psychiater zegt dat ik een probleem heb met mijn dopaminespiegel en dat dit mijn psychoses veroorzaakt. Ik vroeg hem mijn dopaminespiegel te meten. Hij zei dat dit niet kon en dat ik hem moest vertrouwen. Met respect, hoe meet je een dopaminetekort in de hersenen.

Antwoord

Je psychiater is een beetje ondeugend, want dat van die dopamine is slechts een hypothese. En er is geen diagnostische test die dit kan meten in de hersenen - zo ver is de stand van de wetenschap gewoon nog niet!

Wat je psychiater bedoelt is dit:

1. Sommige mensen hebben last van psychosegevoeligheid
2. Sommige mensen met psychosegevoeligheid hebben baat bij medicatie die het dopamine in het brein beïnvloedt.
3. Om deze reden is er een hypothese dat psychosegevoeligheid misschien iets te maken heeft met veranderingen met dopamine.
4. Je kunt eventueel proberen of de medicatie bij jou werkt. Kan zijn, maar kan ook niet.

Succes!

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij verschijnt sinds 2014 op Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.)

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Bekijk ook andere vragen over dopamine

Meer informatie over medicatie:

Meer informatie over psychose:

Beantwoord door: Jim van Os op 30 september 2017
  • Deel deze pagina: