Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.  

Hoe kan ik het beste omgaan met iemand die (rand)psychotisch is?

Vraag

Goedendag,

Ik heb een paar vragen en ik zou graag wat meer tools willen hebben hoe om te gaan met iemand die in een psychose zit of die net tegen een psychose aan zit.

Op dit moment is het erg zoeken hoe we kunnen zorgen dat hij zo weinig mogelijk prikkels krijgt. In een huishouden met kinderen en huisdieren is dat een lastige uitdaging.

Hij loopt bij een psychiater en heeft een contactpersoon van het FACT-team.

Hij is onderzocht door een neuroloog en vervolgens doorverwezen naar een neuropsycholoog. Het wachten op de juiste diagnose duurt best lang.

Ondertussen zien wij de worsteling van iemand die in de war is, achterdochtig en soms agressief.

Het ene moment denkt hij dat er iets in zijn eten zit en het volgende moment wil hij niet uit bed komen en lijkt hij depressief.

Op zijn werk is hij verward en gedesoriënteerd.

Op dit moment lijkt niks te werken. Hij slikt zijn medicijnen amper. Alles lijkt een strijd.

Heeft u advies voor mij?

Antwoord

Beste L.,

De punten waar je tegenaan loopt klinken erg herkenbaar! Het zijn precies deze vragen die we bij MIND Ypsilon vaak krijgen. De antwoorden erop zijn niet zo eenvoudig samen te vatten. Want als het echt simpel was, had je de oplossing waarschijnlijk al lang gevonden.

Daarom hebben we ze verwerkt in een training en een online brochure met de titel “Hoezo, ziek?”, waarin we uitleg geven over gesprekstechnieken die het contact met jouw naaste kunnen verbeteren en ervoor kunnen zorgen dat je met elkaar in verbinding blijft.

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te luisteren, niet te oordelen en zijn overtuigingen of ervaringen niet te ontkennen. Ook het omgaan met angst, agressie en isolement komen aan bod.

Ben je lid van Ypsilon? Dan is de brochure gratis te downloaden via https://www.ypsilon.org/hoezoziek-brochure. En anders kan je ook een papieren versie bestellen via onze website.

Mocht je behoefte hebben aan meer informatie, dan kun je contact opnemen met onze telefonische advieslijn op 088-000 21 20 (ma/di/do/vrij tussen 10:00 en 16:00) of met onze online adviesdienst via adviesdienst@ypsilon.org.

Daphne,
Ypsilon

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ypsilon op 16 november 2021

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook