Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Laura is psychiater en werkt op een acute opname-afdeling. Ze is gespecialiseerd in ambulante zorg voor mensen met ernstige psychiatrische problemen, vooral mensen die last hebben van psychoses.

Hoe helpen we onze volwassen zoon?

Vraag

Hallo Mevrouw van Goor,

Wij zijn moeder en vader van M, 38 jaar oud. Wij hebben M 10 jaar terug in huis genomen nadat hij een traumatische ervaring op zijn werk had ervaren. Hij probeerde dit te verwerken door wiet te gebruiken. Later heeft hij onder begeleiding van GGZ medicijnen gebruikt. Had last van onrealistische angsten en dwaalde met zijn geest af. Kreeg haloperidol en een medicijn tegen de bijverschijnselen en fluoxetine. Hij wilde de regie over zijn eigen leven. En stopte met de medicijnen. Hij heeft ook ggz afgezegd. De medicijnen maakten hem “vlak” zo zij hij. Nu is hij ook abrupt gestopt met de fluoxetine.

Inmiddels glijdt hij snel af, denkt dat iedereen tegen hem liegt. Ook ons wantrouwt hij. Hij woont bij ons thuis en werkt ’s middags als vrijwilliger. Wij zijn de wanhoop nabij, worden ouder en weten niet hoe we dit moeten aanpakken. Weten dat als hij maar zorg blijft weigeren er geen verbetering zal komen.

Mijn idee is hem te dwingen op zichzelf te gaan wonen, zodat hij wel hulp moet vragen. Wij kunnen en willen hem niet op straat zetten, omdat ik weet dat het dan slecht met hem zal aflopen. Van nature is het een lieve man. Maar nu met enorme angsten. Hoe kunnen wij hem nog helpen, dat is de vraag.
Zelf gaan wij er ook aan onderdoor, al heel lang eigenlijk.

Antwoord

Beste Amy,

Wat een verdrietig verhaal. Het lijkt mij vooral belangrijk dat jullie zoon ondersteuning krijgt. Vanuit de ggz. Als hij niet op afspraken komt (uit achterdocht?) dan moet men hem thuis (of op werk) opzoeken. Je wil dat hij veilig blijft wonen en zijn werk behoud. Maar dan moet het wel hanteerbaar zijn. En liefst ook met ervaringsdeskundigheid.

Ggz-instelling Dijk en Duin beschikt over FACT teams die deze zorg zouden moeten kunnen leveren.
Ik zou contact zoeken met de eigen behandelaar en vragen om een zorgafstemmingsgesprek (ZAG).

Over haloperidol (de medicatie) wordt inderdaad vaker gezegd dat het zorgt voor afvlakking. En vaak wordt dan een antidepressivum (zoals fluoxetine) bijgegeven. Maar er zijn meer soorten antipsychotica die niet deze bijwerkingen hebben. En wel helpen tegen de achterdocht en angsten.

Je kan ook altijd de huisarts inschakelen als je je niet gehoord voelt. Of bij de ggz vragen naar contact met een ervaringsdeskundige. Mogelijk heeft Dijk en Duin ook familie-ervaringsdeskundigen die je kunnen adviseren met deze situatie om te gaan.

Verder is Ypsilon een vereniging die zich inzet voor familieleden van mensen met een psychotische kwetsbaarheid. Mogelijk dat zijn in jullie regio actief zijn. Dat kan je nagaan via hun website.

Veel sterkte.
Met vriendelijke groet,
Laura, Psychiater

Beantwoord door: Laura van Goor op 14 mei 2018

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook