Main content

Vraag

Graag zou ik willen weten hoelang een psychose kan aanhouden als het niet behandeld wordt met medicatie. Het is onduidelijk in welk kader deze psychose geplaatst kan worden. De psychose is mogelijk veroorzaakt door het stoppen met antidepressiva, bipolaire gevoeligheid en/of gebruik van cannabis.

Ik ben een familielid van iemand die nu een psychose meemaakt. Is het goed dat iemand zich realiseert dat anderen niet zijn ideeën hebben?

Antwoord

Hey L.,

Een psychose zonder medicatie kan binnen een week weg zijn of een jaar of langer aanhouden. Er is geen precies antwoord op te geven, behalve dat je ook zonder medicatie uit de psychose kan komen.

Het is over het algemeen niet zinvol om iemand te proberen overtuigen dat anderen zijn ideeën niet hebben. Het maakt het meestal alleen maar erger, dus niet doen. Beter 'common ground' vinden en over dingen proberen te praten waar jullie het wel over eens zijn. De 'rare' dingen beter negeren, niet op in gaan of proberen te overtuigen. Zie onze 'tips' over omgaan met psychose...

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 20 april 2020
Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube of Wiki.

Via deze link vind je een overzicht van Jim zijn antwoorden in de kennisbank van PsychoseNet.

Jim van Os is auteur van de volgende boeken:

Wist je dat Jim van Os regelmatig nieuwe podcasts, mini-college's en blogs plaatst?

  • Deel deze pagina: