Main content

Vraag

Goedendag Jim van Os,

Mijn zoon van begin 40 met een psychotische stoornis is gisteren opgenomen in het ziekenhuis met een behoorlijk hoge bloedsuikerspiegel. En vorig jaar met een ileus. Sinds hij clozapine krijgt heeft hij hiermee te kampen.

Zou het kunnen dat het met de clozapine te maken heeft?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste D.,

Ja, clozapine is bekend om zijn risico op ernstige constipatie die kan resulteren in ileus. Ook verhoogd risico diabetes met clozapine.

Dit soort zaken moet dus goed gecontroleerd worden bij gebruik van clozapine....

Zie ook onze antipsychoticatool.

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Jim van Os op 9 mei 2022
  • Deel deze pagina: