Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Dit antwoord is gegeven door een PsychoseNet Expert. Deze expert is niet meer actief in het online Spreekuur van PsychoseNet. Het gegeven antwoord is nog steeds het lezen waard.

Hoe kan ik hulp inschakelen voor een vriendin die psychotisch is?

Vraag

Goedendag,

Het gaat niet goed met een vriendin van mij, ze heeft al meerdere psychosen gehad en het is duidelijk dat ze er nu weer in zit. Echter woont ze nu zelfstandig.

Ze heeft mij en vrienden geblokkeerd en in haar hoofd is ze erg boos op ons.

Hoe zou ik hulp voor haar in kunnen schakelen in de hoop dat zij deze zal accepteren?

Kan er bijvoorbeeld iemand bij haar langskomen? En wat zou ik anders kunnen doen?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Hallo E.,

Dat is een hele lastige situatie. Helaas kan je vriendin niet gedwongen worden hulp te zoeken. Je zou iemand die ze nog wel vertrouwt (familie?) kunnen vragen haar te stimuleren naar de huisarts te gaan.

Vooral naar haar luisteren en niet noemen dat ze ziek of psychotisch is, want haar gedachten zijn haar waarheid. In gesprek met haar gaan en als dan blijkt dat ze angstig is, haar verwijzen naar de huisarts voor hulp.

Indien ze echt een gevaar zou zijn voor zichzelf of haar omgeving, dan kan gedwongen hulp ingeschakeld worden. Hopelijk komt het niet zover.

Heel veel sterkte gewenst! En heel lief dat je haar wilt helpen, want zij heeft wel hulp nodig maar beseft dat zelf niet en kan daar dus ook niet naar handelen.

Groeten,

Femke

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Femke op 3 juni 2021

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook