Main content

Vraag

Een aantal keren heb ik geprobeerd antidepressiva te starten en het gebruik vol te houden, maar ik reageer er bijzonder op volgens mij (ook al weet ik dat er ruime variatie bestaat in de voorkomende bijwerkingen).

Al op de eerste dag neemt bij een dosis van 25 mg fluvoxamine mijn activiteit enorm toe. Binnen 24 uur heb ik ineens van alles op orde, mijn gedachten vallen als een puzzel in elkaar en ik ben ook plotseling productief op een manier die vergelijkbaar is met enorme nesteldrang vlak voor een bevalling.

Vervolgens slaap ik erg slecht. De actie is ook moeilijk te remmen. Het voelt goed om zin te hebben in van alles maar ik ga dan vanaf dag één tot na middernacht door met werken. Het neemt na een tijdje wel wat af maar het slechte slapen blijft wel.

Ik lees dat hyperactief reageren kan duiden op een onderliggende bipolaire stoornis. Ik heb verschillende adviezen gekregen, waaronder het toevoegen van een antipsychoticum. Maar ik vind mijn klachten daarvoor dan weer niet ernstig genoeg en zie meer in bepaalde leefregels hanteren.

Kun je misschien iets zeggen over de bijwerkingen die ik ervaar?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste A.,

Dank voor je vraag! Bij mensen met meer dan gemiddelde onderliggende bipolaire stemmingsgevoeligheid hebben antidepressiva de neiging om hypomane episoden uit te lokken (zeg maar de verschijnselen die je beschrijft).

In het algemeen betekent dat, dat antidepressiva alleen geen goed idee zijn - in de zin van dat je compleet manisch kunt doorslaan als je pech hebt.

Vaak raadt men dan aan een stemmingsstabilisator te gebruiken (bijvoorbeeld lithium) - maar inderdaad kan het goed zijn om eerst te kijken wat je kunt doen met lifestyle, mindfulness, sporten, voeding, groepstherapie of lichaamsgerichte traumatherapie als er sprake is van trauma.

Hope this helps!

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 11 juni 2022
  • Deel deze pagina: