Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Ik ben depressief, maar bang dat mijn ouders erachter komen, wat kan ik doen?

Vraag

Ik ben zwaar depressief. Ik durf alleen geen hulp te zoeken, omdat ik bang ben dat mijn ouders erachter komen. Wat kan ik doen?

Antwoord

Waarom zouden je ouders niet mogen weten dat je je zo depressief voelt? Dat is toch geen schande? En je bent niet de enige. Heel veel jonge mensen hebben last van depressieve gevoelens, en je hoopt toch echt dat ze daar niet alleen mee blijven rondlopen.

Schaamte over emotionele problemen is onterecht en zit goede hulp in de weg. Bovendien, zeker als je 18 of ouder bent, blijft alles wat er in de behandeling wordt besproken tussen jou en de behandelaar, want die heeft beroepsgeheim.

Ik hoop dat je aan je ouders durft te vertellen dat je je in de put voelt. Natuurlijk zullen ze ook vragen: waarom dan? Maar soms is dat helemaal niet zo duidelijk, en dat is een goede reden om dat met een professioneel iemand te bespreken om uit te zoeken waar je somberheid vandaan komt, en, nog belangrijker, daar iets aan te doen. Niet wachten!

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 18
Beantwoord door: Ralph Kupka op 1 juli 2020

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook