Main content

Vraag

Ik ben zwaar depressief. Ik durf alleen geen hulp te zoeken, omdat ik bang ben dat mijn ouders erachter komen. Wat kan ik doen?

Antwoord

Waarom zouden je ouders niet mogen weten dat je je zo depressief voelt? Dat is toch geen schande? En je bent niet de enige. Heel veel jonge mensen hebben last van depressieve gevoelens, en je hoopt toch echt dat ze daar niet alleen mee blijven rondlopen.

Schaamte over emotionele problemen is onterecht en zit goede hulp in de weg. Bovendien, zeker als je 18 of ouder bent, blijft alles wat er in de behandeling wordt besproken tussen jou en de behandelaar, want die heeft beroepsgeheim.

Ik hoop dat je aan je ouders durft te vertellen dat je je in de put voelt. Natuurlijk zullen ze ook vragen: waarom dan? Maar soms is dat helemaal niet zo duidelijk, en dat is een goede reden om dat met een professioneel iemand te bespreken om uit te zoeken waar je somberheid vandaan komt, en, nog belangrijker, daar iets aan te doen. Niet wachten!

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 18
Beantwoord door: Ralph Kupka op 1 juli 2020
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Stel je vraag in ons eSpreekuur. Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

Ook deze links zijn interessant om te bekijken:

  • Deel deze pagina: