Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Ik heb de diagnose depressie. Kan het ook een bipolaire stoornis zijn?

Vraag

Ik heb een vraag m.b.t. mijn eigen situatie. Tot op heden heb ik al 2x de diagnose depressie gehad vanuit de psycholoog.

Na wat online onderzoek stuitte ik op manisch depressief en bipolair. Hierbij zaten symptomen die voor mij erg bekend zijn.

Als ik kijk naar mijn dagelijks leven over een langere termijn valt het mij op dat ik slechte momenten/periodes heb, redelijk stabiele momenten/periodes en minimale goede momenten/periodes.

Ik herken deze periodes aan de (meestal) vaste symptomen van mijn gemoedstoestand; het slaap ritme, de mate en manier van eten en alcohol nuttigen, hobbies ondernemen, sociale contacten, etc.

De ene keer kan ik duidelijk beredeneren wat de oorzaak is (gezien ik steeds meer visuele cirkels ga zien) en andere momenten snap ik er niks van.

Mijn vraag is, of u een idee heeft wat het kan zijn. Een helderdere diagnose zou fijn zijn, gezien ik dan meer weet hoe en wat ik het moet aanpakken.

Ik hoor het graag.

Antwoord

Ik kan via Psychosenet geen diagnose stellen, daarvoor is een persoonlijk onderhoud nodig. Je komt bij een psycholoog, dus ik zou die vraag aan hem/haar voorleggen. In het algemeen kun je stellen dat bij sommige mensen die last hebben van een depressie ook wel eens verschijnselen voorkomen die lijken op (hypo)manie. Stemmingswisselingen, depressieve en manische verschijnselen komen in allerlei gradaties voor (net als angst, dwangverschijnselen, psychotische verschijnselen, etc. etc.), en dat betekent niet dat je ook een dergelijke stoornis hebt. Dat vergt echt gedegen persoonlijke diagnostiek.

Vriendelijke groet,

Ralph kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 22
Beantwoord door: Ralph Kupka op 16 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook