Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met een (ernstige) psychische aandoening. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie. 

Hoe kom ik weer in contact met mijn naaste met een psychose?

Vraag

Ik voel als familielid een grote afstand tussen mij en de persoon met een psychose.

Hoe kom ik weer dichterbij?

Antwoord

Beste J.,

Als je familielid een psychose krijgt kan dat voor jou als naaste ook ingrijpend zijn. Het kan helpen om je dat te realiseren en om jezelf de gelegenheid te geven om je ervaringen en verdriet te verwerken.

Door de psychose staat je naaste waarschijnlijk anders in de werkelijkheid of heeft hij/zij ideeën en gedachten die jij niet kunt volgen of waar jij het niet mee eens bent. Als je het contact met je naaste niet wilt kwijtraken, dan is het belangrijk dat je hem/haar in zijn waarde laat en luistert zonder de discussie steeds opnieuw aan te gaan. Want dan voelt jouw familielid zich vaak niet goed begrepen, waardoor het contact verslechtert. Het kan helpen om te bedenken dat jouw familielid op dit moment zijn/haar eigen werkelijkheid ervaart. Dat kan veel rust en wederzijds begrip brengen.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Als je behoefte hebt aan een gesprek kun je ons ook bellen, elke werkdag van 10.00 tot 16.00 via (088) 000 21 20.

Met vriendelijke groet,

Heleen

Ypsilon

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ypsilon op 22 februari 2022

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook