Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is een (bad) trip ook te kwalificeren als een psychose?

Vraag

Ik maak wel eens mensen mee die voor hun gevoel “knettergek” werden na inname van drugs, maar bij wie dat direct na uitwerking van de drug ook weer verdwenen was, en het normale leven weer door ging. Zelf denk ik dat dat niet gekwalificeerd wordt als psychose, tenzij het langer aanhoudt, en drugs of alcohol dan de trigger ervoor was/blijft. Ik zou het dan eerder een bad trip of “hallucinatoire ervaring“, bij alcohol een “delier” noemen. Klopt mijn gedachtegang of wordt dit in de psychiatrie ook dit een “psychotische ervaring” genoemd? En: Als mensen stoppen met gebruik van drugs en daarna nooit meer een psychose krijgen, zijn ze dan wel psychosegevoelig, of slechts intolerant voor dat middel?

Antwoord

Dank voor je vraag!

Het zit waarschijnlijk zo:

1. Ieder mens is psychosegevoelig, echter de een meer dan de ander. Hangt af van je genen en je omgeving (bv vroege trauma‘s).

2. Iemands psychosegevoeligheid kan worden geprikkeld door het gebruik van drugs, bij sommige mensen geeft dat aanleiding tot voorbijgaande psychotische verschijnselen. Kun je inderdaad beschouwen als een ‘bad trip’.

3. Vooral mensen met een hoge psychosegevoeligheid hebben de neiging om (voorbijgaand) psychotisch te reageren op psychogene drugs als cannabis, coke, NMDA, amfetaminen en PCP.

4. Als mensen met een hoge psychosegevoeligheid doorgaan met drugs gebruiken is er een kans dat de voorbijgaande psychotische verschijnselen aanhouden en de psychose persisteert. Op dat moment kun je spreken van echte psychotische episode.

Alcohol prikkelt de psychosegevoeligheid niet zoals cannabis en coke dat doen. Van alcohol word je dan ook doorgaans niet psychotisch. Wel kun je, als je afhankelijk bent van alcohol en je stopt opeens, een onttrekkingsdelier krijgen met psychotische symptomen, maar dat is weer wat anders….

Zoiets…

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 54
Beantwoord door: Jim van Os op 17 februari 2020

Gerelateerd

Meer over

Diagnostiek
Drugs en alcohol
drugsgebruik
hallucineren
Psychosegevoeligheid

Lees ook