Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is er een programma voor veilig afbouwen van antidepressiva?

Vraag

Ik ben niet voor horrorverhalen t.a.v. medicatie. Ik raad ook niemand aan zomaar te stoppen met de medicatie. Ja, antidepressiva zijn soms nodig en levensreddend. Maar ik ben aangedaan na het lezen van Christel Andeweg, over het afbouwen van Venlafaxine. Ik heb dit middel zelf ook geslikt en herken me volledig in de genoemde problemen bij de afbouw.

Inmiddels ken ik meerdere mensen die bijwerkingen hebben terwijl ze venlafaxine slikken. Het lijkt een wondermiddel, omdat de depressie zeer snel verdwijnt, maar dan begint de ellende. Eén dosis missen maakt je ziek en emotioneel onstabiel. Onrust, agressie en zelf persoonlijkheidsveranderingen kunnen voorkomen.

Afbouwen is moeilijk en soms onmogelijk vooral bij mensen die een hoge dosis van dit middel slikken (150-300+ mg). Helaas lijkt het erop dat na de afbouw het nog wel een tijdje kan duren voordat mensen zich weer de oude voelen.

Bij sommige middelen uit de groep SSRI’s kleven er risico’s aan de afbouw. Ik denk dan aan paroxetine (seroxat), venlafaxine (effexor)…etc; is het niet verstandig om een d-tox programma te ontwikkelen (opname) voor mensen die op een veilige en gecontroleerde manier willen stoppen met antidepressiva of andere psychofarmaca? Misschien bestaat het al, maar hoor er weinig over.

Antwoord

Beste B,

Het wordt inmiddels steeds duidelijker dat het (snel) afbouwen van antidepressiva gepaard kan gaan met forse onttrekkingsverschijnselen. Helaas heeft de farmaceutische industrie nog niet het initiatief overgenomen om afbouwpakketten (taperingstrips) te maken opdat de afbouw zeer geleidelijk kan geschieden.

Hoewel die taperingstrips wel via een andere route te verkrijgen zijn voor veel soorten psychofarmaca, vergoeden de verzekeraars dit (nog) niet. Dat is ook vanuit hun perspectief heel dom, omdat ze daarmee in feite ziekte in de hand werken. Er wordt al lange tijd geijverd om hier verandering in te brengen, tot op heden nog zonder succes.

Je suggestie om specifieke afbouwprogramma’s (inclusief die taperingstrips) te ontwerpen is een goede. Of je iemand in een detox zou moeten opnemen betwijfel ik overigens, omdat je dan eigenlijk mikt op snelle afbouw wat nu juist niet de bedoeling is. Bovendien is een opname verstorend voor je dagelijks leven en werken, nog los van de kosten die daaraan verbonden zijn. Ik zal je vraag ook voorleggen aan de collega’s die zich specifiek hiermee bezighouden.

Met vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
antidepressiva
Medicatie

Lees ook