Main content

Vraag

Ik vroeg mij af of het mogelijk is om een manie te hebben, zonder dat daar een psychose op volgt. Ik zelf heb ooit een manie gehad die uitgemond is in een manisch-depressieve psychose. Na de bevalling van mijn zoon 21 jaar geleden heb ik een postpartum psychose gehad, maar daar kwam geen manie aan te pas.

Wanneer volgt er een psychose na een manie? Hoe kan je er voor zorgen dat een manie niet leidt tot een psychose? Hoe verloopt die manie dan?

Hartelijk dank voor je tijd en antwoorden!

Antwoord

Zeker niet alle manische episoden gaan gepaard met psychotische verschijnselen (zoals grootheidswanen of hallucinaties).

Manie is net als depressie een mentale toestand die een uitvergroting is van de normale variatie. Op een gegeven moment is somberheid en lusteloosheid een depressie, en als dat heel ernstig wordt kan dat psychotische vorm aannemen. Zo is het ook met manie.

Lichte vormen noemen we ook wel hypomanie (onder de manie). Andersom zijn er dus ook psychotische toestanden zonder manische kenmerken.

Een beginnende manie kan, als die tijdig herkend wordt, goed worden behandeld met gedragsmaatregelen en medicatie, en dan hoeft het niet tot een manische psychose te komen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 48
Beantwoord door: Ralph Kupka op 1 juli 2020
  • Deel deze pagina: