Main content

Vraag

Geachte expert,

Ik weet niet of u de juiste deskundige bent voor mijn specifieke vraag maar ik hoop van wel. Ik wil graag van u weten of ik 5-HTP en/of GABA kan gebruiken terwijl ik ook aripiprazol gebruik.

Ik wil 5-HTP proberen voor het slapen, want ik slaap zeer slecht en heb al het andere al geprobeerd. Ik merk dat als ik goed slaap, ik vele malen beter functioneer. Hetzelfde geld voor alcoholgebruik en benzodiazepinen. Mijn concentratie, geheugen en intelligentie zijn dan beter. Ook mijn zicht is duidelijk beter. Daarom wil ik GABA proberen.

Ik hoop dat u mij kunt vertellen dat dit gewoon kan met antipsychotica, want met antidepressiva kan het bijvoorbeeld niet.

Hartelijk dank.

Antwoord

Beste S.,

Bedoel je de 5-HTP/GABA die je gewoon over-the-counter bij Kruidvat kunt krijgen?

Die zijn niet officieel gecontra-indiceerd bij psychose en antipsychoticagebruik, maar wat je wel moet bedenken is dat je hogere alchemie zit te bedrijven waarvan niemand precies weet wat het uithaalt op het niveau van je hersenen.

Er wordt van alles gezegd en verteld over supplementen als 5-HTP/GABA - maar echt onderzocht is vrijwel niets.

Dus je kunt het proberen - maar wees voorzichtig en houd jezelf goed in de gaten.

Wat het beste helpt is de combinatie van:

  • aandacht voor slaap
  • aandacht voor bewegen
  • aandacht voor regelmaat en structuur
  • aandacht voor sociaal contact
  • aandacht voor voeding
  • aandacht voor de geest (bijvoorbeeld meditatie)

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 22 april 2020
  • Deel deze pagina: