Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Rik Verwijen is opgeleid ervaringsdeskundige bij Howie the Harp. Zijn voornaamste problematische ervaringen gaan over depressie, angst, en ‘de spirituele crisis’. Rik is thuis in het syndroom van Asperger, (rand)psychotische klachten, OCD en middelengebruik. Het thema spiritualiteit, in brede zin, is een leidraad in zijn leven.

Kan bromazepam als antidepressivum voorgeschreven worden?

Vraag

Kan bromazepam als antidepressivum voorgeschreven worden? Ik gebruik incidenteel ongeveer 3 x per week 3 mg, maar merk dat ik het steeds vaker wil gaan gebruiken. Ik voel me er erg goed bij. Op venlafaxine reageerde ik heel heftig, al na 3 dagen. Bromazepam voelt goed, maar is verslavend las ik. Wat is wijs? Ik gebruik ook st janskruid druppels en ben herstellende van een burn-out, maar het schiet niet op. Mijn leven wordt zo belemmerd. Ik zie overal tegen op en bromazepam helpt mij erg goed. Of zal ik het toch maar liever incidenteel blijven gebruiken? Ik begin liever niet aan een antidepressivum, want daar kom je niet meer van af. Maar dit is zo ook geen leven Ik ben 71 jaar en verder goed gezond. Dank voor uw aandacht.

Antwoord

Uit eigen ervaring zeg ik dat een benzodiazepine, zoals bromazepam, zeker een positief effect kan hebben op depressie en sombere gevoelens. Lorazepam, een vergelijkbaar middel, heeft erg bijgedragen aan mijn kwaliteit van leven. Het haalde de druk er enigszins af.
Deze middelen zijn inderdaad verslavend. Dat wil niet zeggen dat je het jezelf moet ontzeggen. Maar wees wel strikt qua gebruik. Houd je aan de voorgeschreven dosis. Want anders is het end zomaar zoek.
Wat betreft burn-out; ik herken heel erg wat je zegt. Namelijk dat het voor je gevoel maar blijft duren. Erg vervelend. Maar uiteindelijk zal het minder worden.
Tot slot: je noemt St Jansdruppels. Wees je ervan bewust dat, mocht je toch aan een antidepressivum beginnen, je dit benoemt bij je arts. Het heeft namelijk een wisselwerking op elkaar.

Succes!
Rik

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 71
Beantwoord door: Rik Verweijen op 31 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Medicatie

Lees ook