Main content

Vraag

Ik ga vandaag beginnen met 37.5 mg venlafaxine retard. Ik heb al heel lang een depressie en dit is de zoveelste antidepressiva. Ik gebruik ook 7 mg diazepam waar ik mee wil gaan stoppen. Kan deze antidepressiva mij gaan helpen zonder teveel bijwerkingen?

Ik ben 64 jaar ik zie er tegen op om mee te beginnen

Antwoord

Beste S.

Elke behandeling van een depressie met een antidepressivum heeft een goed kans van slagen op verbetering van de klachten. Dat zou je binnen 4 tot 6 weken moeten merken. Of je daar veel bijwerkingen van ervaart is niet van tevoren te zeggen, iedereen reageert anders op een medicijn.

De dosis van 37,5 mg venlafaxine is in elke geval niet te hoog om mee te beginnen, dus de kans is groot dat je er geen last van hebt. Mocht je er langere tijd mee doorgaan omdat het goed werkt, bedenk dan wel dat als het middel t.z.t. weer wordt afgebouwd, je dat dan heel geleidelijk doet om onttrekkingsverschijnselen te voorkomen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Lees meer over afbouwen:

Kijk ook hier:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 64
Beantwoord door: Ralph Kupka op 18 maart 2019
  • Deel deze pagina: