Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Komen mijn klachten door verandering van merk?

Vraag

Ik heb altijd (20 jaar) paroxetine (als hydrochloridehemihydraat) 20 mg geslikt. Momenteel (vier maanden) levert de fabrikant niet en daarom heb ik Seroxat 20 mg gekregen. Volgens de apotheker bevat het dezelfde stoffen maar ik ervaar nu onrust, stress, spierpijn en hevige hoofdpijn. Ik slik Seroxat nu drie dagen.

Komen mijn klachten door een ander merk paroxetine, namelijk Seroxat?

Dank alvast.

Antwoord

Beste I.,

Seroxat is paroxetine zoals die geleverd wordt door de fabrikant die paroxetine op de markt heeft gebracht. Paroxetine wordt daarnaast ook geleverd als zogenaamd ‘generiek’ medicijn dat door andere producenten kan worden gemaakt. In principe is het geneesmiddel in alle gevallen precies hetzelfde: er zit paroxetine in de opgegeven dosering. In principe zouden patiënten er daarom niets van moeten merken als ze, zoals jij, overstappen van generieke paroxetine op Seroxat. Voor de meeste patiënten is dat in de praktijk ook zo. Maar niet voor iedereen. Dat patiënten verschillend kunnen reageren op hetzelfde medicijn van verschillende leveranciers kan verschillende oorzaken hebben.

Verschillende leveranciers kunnen verschillende hoeveelheden van verschillende stoffen gebruiken om hun pillen te maken (het grootste deel van een pil is niet het medicijn zelf, maar zijn de vulstoffen die worden gebruikt om die pil te maken). Als een patiënt gevoelig is voor die verschillen (wat gelukkig meestal niet zo is) dan kan dat tot klachten leiden. Wat ook kan gebeuren is dat patiënten, omdat ze weten dat het middel van een andere producent komen, daardoor (onbewust) een ander gevoel krijgen over de pil die ze slikken, een soort van omgekeerd placebo-effect. Een derde oorzaak kan zijn dat er kleine verschillen zijn in de afgiftesnelheid van een medicijn of in de opgegeven nauwkeurigheid van de hoeveelheid die in een pil zit.

Wat de oorzaak ook is, klachten van patiënten na verandering van de leverancier moeten serieus worden genomen, waarbij de beste en gemakkelijkste oplossing is om iemand weer het middel te laten gebruiken waarbij die klachten er nog niet waren. In jouw geval gebruikte je generieke paroxetine van een producent die (tijdelijk?) niet meer levert, waardoor je nu gedwongen bent om paroxetine van een andere producent te gaan gebruiken: Seroxat.

Zolang je ‘oude’ paroxetine niet wordt geleverd kun je daar niet naar teruggegaan. Dat betekent dat er voor jou geen snelle oplossing is. Wat je kunt doen is Seroxat blijven gebruiken en wachten tot je lichaam daaraan gewend is geraakt en hopen dat daardoor je klachten weer zullen verdwijnen. Een andere oplossing is om paroxetine van een andere generieke producent te gaan gebruiken, die nog wel paroxetine kan leveren, en hopen dat dat voor jou geen klachten zal geven. De derde optie is om vier maanden te wachten en dan weer terug te gaan naar je oude paroxetine. Ik vind het heel vervelend voor je dat dit je overkomt, maar andere oplossingen kan ik helaas niet noemen.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 27 juli 2022

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Bijwerkingen
Medicatie

Lees ook