Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kunnen ‘drug holidays’ een dopamine supersensitivity syndroom voorkomen?

Vraag

Helpen drug holidays tegen het Dopamine Supersensitiviteit Syndroom? Ik ben vooral bang dat mijn medicatie steeds minder goed gaat werken…

En als het antwoord ja is: hoe lang en hoe vaak moet ik dan stoppen met mijn medicatie?

Antwoord

Beste A,

Dank voor je vraag!

Ik begrijp je vraag – maar er is weinig evidentie dat drug holidays zouden helpen tegen ontwikkeling dopamine supersensitiviteit syndroom (DSS).

Maar de status van DSS is nog onzeker en het feit dat drug holidays nog niet onderzocht zijn in relatie tot DSS wil niet zeggen dat het niet zou helpen – bij sommige mensen, in ieder geval.

Het onderzoek suggereert dat drug holidays gemiddeld gepaard gaan met een hogere kans op terugkeer van een psychotische episode. En soms slaat het antipsychoticum dat eerst wel een effect had daarna niet meer aan.

Maar…dat wil niet zeggen dat het voor sommige mensen die hebben geleerd met de psychosegevoeligheid om te gaan geen goede strategie kan zijn!

Sowieso is de beste strategie om de absoluut laagste dosis medicatie te vinden waarmee je stabiel, zonder al te veel bijwerkingen door het leven kan gaan. Vereist experimenteren en is niet zonder risico, dus voorzichtig doen!

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Dopamine
Medicatie

Lees ook