Main content

Vraag

Hallo,

Ik heb door de combinatie van het krijgen van een eerste kind, een emigratie met verandering van werk en corona (in de zin van isolatie) een (postpartum) psychose gekregen. Hiervoor ben ik opgenomen en behandeld met antidepressiva en slaapmedicatie, maar zonder antipsychotica. Dit omdat ik wilsbekwaam was en aangaf  dat er niet zo veel met mij aan de hand was.

Achteraf kan ik zeggen dat het mijn leven enorm op z’n kop heeft gezet en ik nu scherven aan het ruimen ben.

Is het raadzaam om hier alsnog voor behandeld te worden of moet ik de kwetsbaarheid accepteren en mijn leven opnieuw opbouwen?

Dank voor uw reactie.

Antwoord

Beste M.,

Dank voor jouw vraag.

Het is denk ik raadzaam om samen met jouw behandelaar het type kwetsbaarheid te duiden, waarbij jouw achtergrond, eventuele eerdere psychische klachten en de mogelijke factoren die een rol kunnen hebben gespeeld bij het ontstaan van een (postpartum) psychose in kaart kunnen worden gebracht.

Is er sprake van een meer algemene psychotische kwetsbaarheid, of betrof het een postpartum psychose wat ook vaak een uiting kan zijn van een bipolaire stemmingsstoornis?

Dit kan helpen bij het richting geven aan het type behandeling waarvoor gekozen kan worden en ook aan het vormgeven van preventieve interventies (bij een eventuele vervolgzwangerschap bijvoorbeeld).

Qua type behandeling voor klachten passend bij deze gevoeligheden zijn er verschillende opties waar je in gesprek met je behandelaar samen voor kan kiezen. Deze behandelingen (zowel niet-medicamenteus als medicamenteus) staan ook beschreven op deze website, en kunnen wellicht helpen om dat gesprek te voeren en zo te beslissen wat het meest bij jou en jouw situatie past.

Ook de nodige uitleg krijgen over deze kwetsbaarheden en het gezamenlijk betekenis geven aan wat er is gebeurd, lijkt me voor nu heel belangrijk in het proces van verwerken van gebeurtenissen en weer opbouwen van jouw leven.

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 11 mei 2022
  • Deel deze pagina: