Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Moet ik mijn kwetsbaarheid accepteren of alsnog in behandeling gaan?

Vraag

Hallo,

Ik heb door de combinatie van het krijgen van een eerste kind, een emigratie met verandering van werk en corona (in de zin van isolatie) een (postpartum) psychose gekregen. Hiervoor ben ik opgenomen en behandeld met antidepressiva en slaapmedicatie, maar zonder antipsychotica. Dit omdat ik wilsbekwaam was en aangaf  dat er niet zo veel met mij aan de hand was.

Achteraf kan ik zeggen dat het mijn leven enorm op z’n kop heeft gezet en ik nu scherven aan het ruimen ben.

Is het raadzaam om hier alsnog voor behandeld te worden of moet ik de kwetsbaarheid accepteren en mijn leven opnieuw opbouwen?

Dank voor uw reactie.

Antwoord

Beste M.,

Dank voor jouw vraag.

Het is denk ik raadzaam om samen met jouw behandelaar het type kwetsbaarheid te duiden, waarbij jouw achtergrond, eventuele eerdere psychische klachten en de mogelijke factoren die een rol kunnen hebben gespeeld bij het ontstaan van een (postpartum) psychose in kaart kunnen worden gebracht.

Is er sprake van een meer algemene psychotische kwetsbaarheid, of betrof het een postpartum psychose wat ook vaak een uiting kan zijn van een bipolaire stemmingsstoornis?

Dit kan helpen bij het richting geven aan het type behandeling waarvoor gekozen kan worden en ook aan het vormgeven van preventieve interventies (bij een eventuele vervolgzwangerschap bijvoorbeeld).

Qua type behandeling voor klachten passend bij deze gevoeligheden zijn er verschillende opties waar je in gesprek met je behandelaar samen voor kan kiezen. Deze behandelingen (zowel niet-medicamenteus als medicamenteus) staan ook beschreven op deze website, en kunnen wellicht helpen om dat gesprek te voeren en zo te beslissen wat het meest bij jou en jouw situatie past.

Ook de nodige uitleg krijgen over deze kwetsbaarheden en het gezamenlijk betekenis geven aan wat er is gebeurd, lijkt me voor nu heel belangrijk in het proces van verwerken van gebeurtenissen en weer opbouwen van jouw leven.

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 11 mei 2022

Gerelateerd

Meer over

postpartum psychose
Psychosegevoeligheid

Lees ook