Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Tim Knoote is afgestudeerd gezondheidszorg technoloog. Bij Howie the Harp is hij opgeleid tot ervaringsdeskundige. Internationaal werkt hij als compagnon met Sean Blackwell. Als ervaringsdeskundige biedt hij perspectief omtrent het fenomeen ‘psychose’. Hoe filter je de zin uit de waanzin?

Medicatie lijkt niet te werken, heb jij nog andere tips?

Vraag

Sinds begin dit jaar ben ik obsessief bezig met de ‘juiste’ medicatie te vinden voor mijn klachten.

De psychiater zegt ADHD met depressie. Eerder was ik uit op een bipolaire stoornis want dan kon ik lithium krijgen wat ook helpt tegen mijn depressie.

De afgelopen maanden zijn verschillende medicamenten de revue gepasseerd. Niets heeft langer dan drie dagen geholpen, en dan vooral de benzodiazepinen.

Ik blijf zoeken op internet naar het juiste onderzoek waaruit blijkt dat een bepaald medicijn mij gaat helpen. Ik lijd nu een jaar aan depressie en angsten. Soms denk ik dat medicatie mij helemaal niet gaat helpen en dat ik misschien helemaal clean moet worden.

Heb jij misschien tips?

Antwoord

Beste F.,

Bedankt voor het delen. Als ik dit zo lees, dan lijkt het bijna alsof je de oplossing buiten jezelf zoekt. Dat je ‘uit’ bent op een bipolaire stoornis, want als je dat label krijgt dan zou je wellicht lithium kunnen krijgen. Alsof je het GGZ-systeem aan het bespelen bent, wat ergens logisch is natuurlijk. Want zij hebben de antwoorden zou je zeggen. Dat ene medicijn zou wellicht de oplossing kunnen zijn. Maar goed, dat is tot op heden nog niet het geval geweest.

Zoals je het omschrijft werkt niets echt, en blijf je maar zoeken. Maar waar zoek je naar? En is die zoektocht niet juist onderdeel van het probleem?

Ik snap het, want blijven zoeken is ook een beweging, en geen beweging is stagnatie. Alleen wat wil jij nou echt zelf? Wat is die zelf? En wat voor rol kan medicatie daarin hebben? Wat zou je willen dat de medicatie doet?

Ik denk altijd maar zo: hoe leer je met je eigen gevoeligheid omgaan? Waar medicatie je door een bepaalde periode heen kan slepen.

Uiteindelijk komt het op zingeving aan, je eigen authenticiteit vinden en benutten. Het voelen en uiten van opgekropte emoties. Erachter komen waar je gelukkig van wordt, nieuwsgierig zijn naar wat er in je leeft. Expressie geven op wat voor manier dan ook. Begrijpen wat je verhaal (verleden) je wil zeggen, en hoe je de lessen daaruit kan integreren in het nu…

Dit is nogal wat, en er valt veel over te zeggen. En klinkt makkelijker dan het wellicht is. Maar als je beseft dat jij de regie hebt, en jij in staat bent om je innerlijke wereld om te buigen en daarmee je realiteit kunt veranderen… Dan ben je al erg ver.

De zoektocht naar jezelf als prioriteit stellen, in plaats van de zoektocht naar de juiste medicatie. En dan gaat het vanzelf stromen. Niet dat je nu meteen al je medicatie overboord moet gooien, zeker niet. Maar een juiste balans vinden, niet het één of het ander maar een combinatie van beide.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt, het is een perspectief, niet de waarheid.

Mocht je nog wat willen vragen of delen dan hoor ik het wel!

Warme groet,

Tim Knoote
Ervaringsdeskundige

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Tim Knoote op 1 augustus 2021

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
Depressie
Lithium
Medicatie

Lees ook