Main content

Vraag

Hallo,

In 2006 ben ik voor het eerst naar de psychiater gegaan vanwege sombere en angstige gevoelens.

Na jaren aanmodderen is in 2015 de diagnose ‘ziekte van Parkinson’ vastgesteld.

Nog steeds ellende en aanmodderen. In 2019 ben ik er samen met de psychiater achter gekomen dat ik van jongs af aan ADHD heb.

Momenteel ben ik nog steeds depressief. Naast de medicatie die ik gebruik voor de ziekte van Parkinson gebruik ik bupropion en Ritalin. Het werkt allemaal maar nauwelijks.

Misschien heeft u nog een idee waar wij niet aan gedacht hebben?

Antwoord

Beste W.,

Via PsychoseNet kunnen we geen individuele behandeladviezen geven.

Meer in het algemeen geldt dat als er meerdere soorten aandoeningen (depressie, ADHD, Parkinson) naast elkaar bestaan, je altijd moet opletten of de medicatie voor de ene aandoening geen ongunstig effect heeft op de andere aandoening.

Als een medicijn niet blijkt te werken is mijn advies: stop er dan weer mee.

Je kijkt ook wat voor iemand de meeste hinder geeft. Als je 65 bent, en het blijkt dat je sinds de kindertijd tekenen van ADHD hebt, kun je je afvragen of dat op dit moment het belangrijkste probleem is, als er ook depressie en Parkinson speelt.

Ik kan dat op afstand niet uitmaken, maar kijk samen met de psychiater welke klachten en problemen nu het belangrijkst zijn en richt je dan vooral daarop.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 30 juni 2020
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Stel je vraag in ons eSpreekuur. Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

Ook deze links zijn interessant om te bekijken:

  • Deel deze pagina: