Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Medicatie voor Parkinson, Depressie en ADHD werkt nauwelijks, heeft u nog tips?

Vraag

Hallo,

In 2006 ben ik voor het eerst naar de psychiater gegaan vanwege sombere en angstige gevoelens.

Na jaren aanmodderen is in 2015 de diagnose ‘ziekte van Parkinson’ vastgesteld.

Nog steeds ellende en aanmodderen. In 2019 ben ik er samen met de psychiater achter gekomen dat ik van jongs af aan ADHD heb.

Momenteel ben ik nog steeds depressief. Naast de medicatie die ik gebruik voor de ziekte van Parkinson gebruik ik bupropion en Ritalin. Het werkt allemaal maar nauwelijks.

Misschien heeft u nog een idee waar wij niet aan gedacht hebben?

Antwoord

Beste W.,

Via PsychoseNet kunnen we geen individuele behandeladviezen geven.

Meer in het algemeen geldt dat als er meerdere soorten aandoeningen (depressie, ADHD, Parkinson) naast elkaar bestaan, je altijd moet opletten of de medicatie voor de ene aandoening geen ongunstig effect heeft op de andere aandoening.

Als een medicijn niet blijkt te werken is mijn advies: stop er dan weer mee.

Je kijkt ook wat voor iemand de meeste hinder geeft. Als je 65 bent, en het blijkt dat je sinds de kindertijd tekenen van ADHD hebt, kun je je afvragen of dat op dit moment het belangrijkste probleem is, als er ook depressie en Parkinson speelt.

Ik kan dat op afstand niet uitmaken, maar kijk samen met de psychiater welke klachten en problemen nu het belangrijkst zijn en richt je dan vooral daarop.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 30 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

ADHD
Depressie
Medicatie

Lees ook