Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat kan meditatie of yoga doen voor iemand met psychosegevoeligheid?

Vraag

Beste Jim,

Ik ben psychosegevoelig en heb weer een flinke terugval. Naast psychotische klachten heb ik ook veel angst en paniek.

Nu wil ik om te herstellen meditatie, yoga en mindfulness gaan doen.

Wat kan meditatie, yoga en mindfulness doen voor iemand met psychosegevoeligheid?

Alvast bedankt voor uw antwoord!

Antwoord

Hey S.,

Meditatie, yoga, en mindfulness kunnen waardevolle hulpmiddelen zijn voor mensen met psychosegevoeligheid, ervan uitgaande dat ze onderdeel zijn van ook een breder behandelplan dat je samen met je psychiater hebt opgesteld. Hier zijn enkele manieren waarop deze praktijken kunnen helpen:

Meditatie
Regelmatige meditatie kan helpen bij het verlagen van stressniveaus, wat belangrijk is omdat stress een trigger kan zijn voor psychotische episoden. Meditatie kan het zelfbewustzijn vergroten, wat kan helpen bij het herkennen van vroege waarschuwingssignalen van een psychotische episode.

Yoga
Yoga combineert fysieke houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie om zowel het lichaam als de geest te versterken, wat kan bijdragen aan een beter algemeen welzijn. De fysieke activiteit van yoga kan helpen bij het verminderen van lichamelijke spanning en stress, wat op zijn beurt positieve effecten kan hebben op mentale gezondheid.

Mindfulness
Mindfulness moedigt aan om in het huidige moment te leven en minder te piekeren over het verleden of de toekomst, wat nuttig kan zijn voor mensen die last hebben van negatieve of paranoïde gedachten. Door mindfulness kunnen mensen beter leren omgaan met moeilijke emoties en gedachten zonder erdoor overweldigd te worden.

Begin langzaam en kies vormen van meditatie, yoga en mindfulness die gericht zijn op ontspanning en stressvermindering. Het is ook aan te raden om deze praktijken te integreren in overleg met je behandelteam, dat je situatie kent en je kan adviseren over de meest geschikte benaderingen.

Hope this helps en succes!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 12 februari 2024

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
Psychosegevoeligheid

Lees ook