Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Komt er bij een dosering van meer dan 300 mg venlafaxine dopamine vrij?

Vraag

Als je boven de 300 mg venlafaxine gaat innemen per dag, komt er dan ook dopamine vrij?

Antwoord

Beste M.,

Venlafaxine remt de serotonine transporter aan de uiteinden van zenuwcellen, en ook, maar minder sterk, de zogenaamde dopamine transporter. Hierdoor blijft in de verbindingen tussen twee zenuwcellen meer serotonine en meer dopamine over dan zonder venlafaxine.

De hoeveelheid gaat dus niet omhoog maar gaat minder snel omlaag. Het idee is dat hierdoor signalen tussen zenuwcellen beter worden doorgegeven dan zonder venlafaxine zou zijn gebeurd. Hoe dat dan weer effect heeft op bijvoorbeeld depressie begrijpen we nog niet goed.

Het is wel zo dat venlafaxine pas vanaf hogere doseringen (vanaf ongeveer 150 mg) effect op de dopamine transporter begint te hebben. Bij lagere doseringen werkt venlafaxine net als de meeste andere antidepressiva.

Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt,

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 26 oktober 2021

Gerelateerd

Meer over

dopamine
Medicatie

Lees ook