Main content

Vraag

Als je boven de 300 mg venlafaxine gaat innemen per dag, komt er dan ook dopamine vrij?

Antwoord

Beste M.,

Venlafaxine remt de serotonine transporter aan de uiteinden van zenuwcellen, en ook, maar minder sterk, de zogenaamde dopamine transporter. Hierdoor blijft in de verbindingen tussen twee zenuwcellen meer serotonine en meer dopamine over dan zonder venlafaxine.

De hoeveelheid gaat dus niet omhoog maar gaat minder snel omlaag. Het idee is dat hierdoor signalen tussen zenuwcellen beter worden doorgegeven dan zonder venlafaxine zou zijn gebeurd. Hoe dat dan weer effect heeft op bijvoorbeeld depressie begrijpen we nog niet goed.

Het is wel zo dat venlafaxine pas vanaf hogere doseringen (vanaf ongeveer 150 mg) effect op de dopamine transporter begint te hebben. Bij lagere doseringen werkt venlafaxine net als de meeste andere antidepressiva.

Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt,

Met vriendelijke groet,

Peter

Dr. Peter C. Groot
onderzoeker en ervaringsdeskundige,
User Research Centre, Utrecht University UMC


INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Op 15 april besteedde Zembla, in de uitzending 'Stoppen met de pillen', aandacht aan de problemen waar mensen bij afbouwen allemaal tegenaan kunnen lopen. Je kunt de uitzending hier terugkijken: https://www.bnnvara.nl/zembla/videos/561126

Op 2 oktober 2021 heeft het TV programma KASSA aandacht besteed aan de problemen rond de vergoeding van afbouwmedicatie.

Trouw 25 oktober: Zorgverzekeraars moeten afbouwmedicatie met taperingstrips eindelijk gaan vergoeden.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 26 oktober 2021
  • Deel deze pagina: