Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Is het beter om metformine te proberen of olanzapine af te bouwen vanwege gewicht?

Vraag

Geachte mevrouw Van Staveren,

Al ruim 20 jaar ben ik ‘cliënt’ in de psychiatrie. Na de eerste manie en na medicatieafbouw en twee keer na de geboorte van kinderen, heb ik in totaal vier opnames nodig gehad.

Nu gebruik ik 5 mg olanzapine. Ik ben daardoor flink zwaarder geworden. Ik moet nu na overleg met mijn psychiater naar een internist om te kijken of metformine een oplossing kan bieden voor mijn overgewicht.

Is het verstandig om met metformine te gaan experimenteren, of zou het veel beter zijn om olanzapine af te bouwen?

Mijn laatste manische psychotische episode was na de geboorte van mijn jongste dochter, en is nu bijna 6 jaar geleden.

Met vriendelijke groeten,

D.

Antwoord

Beste D.,

Veel dank voor je vraag. Om kort door de bocht te gaan: je zou natuurlijk beide kunnen doen. Afbouwen betekent namelijk minderen tot de laagste nog werkzame dosering, niet per se tot nul. Gebruik jij wel de laagste nog werkzame dosering? Dat is echt iets om met je psychiater te bespreken. Alle beetjes eraf helpen. Gezien je gevoeligheid voor psychische klachten heb je waarschijnlijk wel een onderhoudsdosering nodig om mentaal stabiel te blijven.

Helaas is het zo dat ook lagere doseringen olanzapine trek in eten en aankomen in gewicht kunnen veroorzaken. Metformine helpt daarbij, dat is inmiddels bewezen. Dus ja, dat zou ik zeker proberen als ik jou was, naast een gezonde leefstijl met veel bewegen, goed slapen en gezond eten (maar dat deed je waarschijnlijk al).

Let er goed op dat je antipsychotica heel, heel, heel langzaam afbouwt. Dus niet van 5 mg patsboem naar 2.5 mg alleen omdat dat handig is qua beschikbare tabletten; 2.5 mg kun je ook in tweeën (= 1.25 mg) en als het moet nog eens in tweeën snijden met een pillensnijder. Let er wel op dat die tabletten wel normaal zijn, en geen verlengde afgifte.
Heel veel succes!

Vriendelijke groet,

Remke

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Remke van Staveren op 8 april 2023

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Bipolariteit, manie, hypomanie
Medicatie
olanzapine

Lees ook