Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan olanzapine darmklachten veroorzaken?

Vraag

Kan olanzapine darmklachten (pijn) veroorzaken?

Antwoord

Hey S.!

Ja, olanzapine kan inderdaad darmklachten veroorzaken, waaronder buikpijn. Dit antipsychoticum wordt gebruikt voor de behandeling van aandoeningen zoals psychosegevoeligheid, maar zoals veel medicijnen kan het bijwerkingen hebben. Naast de meer bekende effecten zoals gewichtstoename en veranderingen in het metabolisme, kunnen gastro-intestinale symptomen zoals constipatie, droge mond, en buikpijn ook voorkomen.

Als iemand die olanzapine gebruikt buikpijn of andere ongewone gastro-intestinale symptomen ervaart, is het belangrijk om dit met de voorschrijver te bespreken. De arts kan helpen bepalen of de symptomen direct gerelateerd zijn aan het gebruik van olanzapine en of aanpassing van de medicatie of aanvullende behandeling nodig is.

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 15 mei 2024

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Medicatie
olanzapine

Lees ook