Main content

Vraag

Mijn broer heeft afgelopen vrijdag zelfmoord gepleegd. Nu we alle verhalen over hem bij elkaar leggen lijkt het op een psychose.

Hij heeft geen huisarts (woont in het buitenland) en zat niet aan zware medicijnen. Hij staat al jaren onder grote druk met z’n werk, relatie liep niet goed. Onze vader is nog geen jaar geleden overleden en hij sliep al weken niet meer.

Ik las dat dit allemaal triggers kunnen zijn voor psychose. Hij heeft als kind een hersenvliesontsteking gehad en daar heb ik over gelezen dat kinderen die ziek zijn geweest op latere leeftijd grotere kan hebben op psychoses. Hij wat de laatste weken paranoïde dat hij failliet zou gaan en dan “ze” zouden komen en alles van hem zouden afpakken. Mijn andere broer en een goede vriend hebben alle papieren nagekeken en hij had helemaal geen financiële problemen.

De avond voor zijn zelfmoord heeft hij zijn huizen op de naam van die vriend gezet. Die vriend heeft daarvoor getekend om mijn broer gerust te stellen. Hij schijnt daarna opgelucht te hebben gelachen en is vrolijk naar bed gegaan en heeft de volgende dag nog grappen gemaakt met zijn dochter. Toen hij even alleen was is hij het bos achter zijn huis ingelopen en heeft hij zichzelf door zijn hoofd geschoten.

Ik begrijp dat u niet zomaar een diagnose kunt stellen, maar als u deze informatie leest is het aannemelijk dat hij een psychose heeft gehad? Het verhaal is ontzettend ingewikkeld, te ingewikkeld om zo op papier uit te leggen, maar ik hoop dat u mij een beetje duidelijkheid kunt geven.

Antwoord

Jeetje, allereerst van harte gecondoleerd....

Wat een vreselijke slag voor jullie.... Er zijn geen woorden voor te vinden.

Als je het goed vindt dat ik speculeer (is wat je vraagt, denk ik), denk ik dat er mogelijk sprake is geweest van wat wij noemen een psychotische depressie: een depressie die zo diep is dat het gepaard gaat met waanachtig doemdenken, paranoia en een geloof dat de wereld beter af is zonder de persoon in kwestie.

Een psychotische depressie kan geluxeerd worden door extreme stress, vroege kwetsbaarheid (ook in het brein, zoals je al aangeeft), drugs (weet niet of hij gebruikte - sommige managers gebruiken cocaine of amfetamine om door te kunnen blijven werken) en bepaalde medicaties (weet niet of hij gebruikte).

Heel veel sterkte toegewenst, het is bijzonder tragisch dat hij geen hulp heeft kunnen krijgen....

Groet Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie voor naasten:

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 33
Beantwoord door: Jim van Os op 27 mei 2019
  • Deel deze pagina: