Main content

Vraag

Geachte heer Van Os,

Kan een een psychose vanzelf weer verdwijnen? Is daar onderzoek naar gedaan?

Of verergeren wanen de verstoorde toestand, waardoor meer wanen ontstaan met als gevolg een negatieve spiraal waar alleen antipsychotica een einde aan kan maken?

Dank voor uw antwoord.

Antwoord

Beste Anoniem,

Goede vraag!

Het antwoord is: ook zonder behandeling gaat de psychose heel vaak vanzelf weg, dat weten we uit placebo-gecontroleerde trials.

Tot 35% van de psychose verdwijnt spontaan in 6 weken. Met medicatie verdwijnt het weliswaar vaker (55%), maar het is dus niet zo dat de psychose ALTIJD een negatieve spiraal van almaar verdergaande psychose voorspelt.

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Beantwoord door: Jim van Os op 23 september 2021
  • Deel deze pagina: