flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Psychotische klachten ondanks medicatie? * PsychoseNet.nl

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Laura is psychiater en werkt op een acute opname-afdeling. Ze is gespecialiseerd in ambulante zorg voor mensen met ernstige psychiatrische problemen, vooral mensen die last hebben van psychoses.

Psychotische klachten ondanks medicatie?

Vraag

Ik vroeg me af of antipsychotica alle symptomen genezen of dat ze alleen de symptomen onderdrukken, en dat je bijvoorbeeld achterdocht kan ervaren of af en toe psychotisch kan raken terwijl je het neemt?

Antwoord

Beste H,

Een psychotische kwetsbaarheid of psychosegevoeligheid is iets dat je hebt en waar je niet van ‘geneest’. Medicatie kan de symptomen (bv achterdocht of hallucin) laten verdwijnen of op de achtergrond brengen, maar medicatie kan er niet voor zorgen dat je kwetsbaarheid verdwijnt. Wel dat je, op het moment dat je medicatie gebruikt, minder kwetsbaar bent voor psychotische klachten.

Veel mensen houden psychotische symptomen, ondanks medicamenteuze behandeling. Ze zijn dan beter hanteerbaar. Je kan bij blijvende achterdocht, of in periodes dat je last hebt van achterdocht, ook psychotherapie doen.

Je leert dan je symptomen beter begrijpen en hanteren. Ook daarvan weten we dat het helpt tegen psychose, en dat mensen aangeven dat met psychotherapie de psychotische klachten kunnen verminderen, soms zelfs kunnen verdwijnen. De app van ‘temstem‘ kan ook helpen.

Misschien kan je een keer aan je behandelaar vragen wat de mogelijkheden voor psychotherapie zijn in jouw regio (veel instellingen bieden psychotherapie bij psychose), en het UMCUtrecht doet soms ook consultbehandelingen.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Sterkte,

Met vriendelijke groet,

Laura

Beantwoord door: Laura van Goor op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie

Lees ook