Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Kan ik Seroquel versneld afbouwen?

Vraag

Beste mijnheer Kupka,

Ik gebruik sinds het voorjaar van 2016 1300 mg Depakine en 150 mg Seroquel. In de loop der tijd is de Seroquel al afgebouwd naar 100 mg. Daarnaast gebruik ik 75ug Norprolac in verband met een tumor in mijn hypofyse. Tenslotte gebruik ik afwisselend 20 mg Temazepam en 10 mg Zolpidem voor de slaap. Ik heb geprobeerd om de laatste 2 te halveren en dat lukt soms korte periodes.

Ik ben sinds het voorjaar van 2016 ongeveer 14 kilo aangekomen en heb begin dit jaar een tijdje onder behandeling van een diëtiste gestaan, waarbij zij niet verder kwam dan 30 minuten bewegen per dag en dat ik eigenlijk te weinig (?!) at. Ik heb haar adviezen 3 maanden opgevolgd, maar ik viel niet af.

Ik ben in de zomer teruggegaan naar de huisarts voor mijn gewicht en zij heeft mij toen verwezen naar de endocrinoloog om te kijken of de gewichtstoename wellicht veroorzaakt werd, doordat er iets met de tumor aan de hand zou zijn. Dit bleek gelukkig niet het geval te zijn, wel bleek het zo te zijn dat ik op 2 waarden voor suikerziekte op oranje bleek te zitten. Dat is blijkbaar ook een bijwerking van Seroquel. Naast het feit dat ik volgens de endocrinoloog door mijn medicatie voor de bipolaire stoornis zo ben aangekomen en ook moeilijk af kan vallen. Dus zij gaf aan dat ik medisch gezien daar het beste helemaal mee kan stoppen.

Ik ben nogal door geschrokken door die fase oranje en heb contact gehad met mijn huisarts en psychiater hierover. Nu wil de psychiater dat ik de Seroquel versneld afbouw. Een eerdere psychiater wilde dat ook en toen zou het met 25 mg per maand gaan. De huidige psychiater wil het met 25 mg per week doen. Ik ben er nu een week mee bezig en merk dat ik heel veel droom. Het zijn nare dromen, maar ik heb ook wel een erotische droom gehad. Ik had een belafspraak afgelopen donderdag met de psychiater om de voortgang te bespreken, maar zij had die niet in haar agenda gezet (..).

Ik wil graag uw mening over het voorgestelde afbouwschema van 25 mg. Verder wil ik graag weten of u die dromen als bijverschijnsel van de afbouw herkent. En ook wil ik graag weten wat u in mijn geval zou adviseren. Ik wil onder geen beding weer ontregelen, maar ik wil ook geen suikerziekte krijgen..

Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groeten,

Antwoord

Beste,

Ik kan je via PsychoseNet geen passend persoonlijk advies geven. Dat kan alleen aan iemand die ik zelf heb gesproken, bijvoorbeeld bij een second opinion.

In het algemeen is het juist dat quetiapine (Seroquel) kan leiden tot gewichtstoename en een ontregeling van de suikerstofwisseling. Als dat het geval is, is het raadzaam om het middel af te bouwen. Dat hoeft overigens niet overhaast, want het gaat niet om een acuut gevaarlijke situatie. Als 25 mg per week te snel blijkt te zijn, kun je ook per 2 weken of per maand de dosis omlaag doen. In het laatste geval ben je over drie maanden van de quetiapine af. Misschien is de Depakine wel voldoende om je stemming stabiel te houden. Dat zou moeten blijken als de quetiapine is afgebouwd.

Zo niet, dan is een second opinion misschien zinvol om aanvullend advies in te winnen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 51
Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 november 2018

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Bijwerkingen
Depakine (valproïnezuur)
Medicatie
Norprolac
Seroquel
Temazepam
Zolpidem

Lees ook