Main content

Vraag

Beste Clara,

De laatste tijd zie ik schimmen, ben ik achterdochtig, denk ik dat de kraaien rond mijn huis mij in de gaten houden…

Ik weet dat het niet echt is maar de angst neemt toch toe. Mijn grootste angst is om de controle te verliezen en een psychose te krijgen, en vervolgens opgenomen te worden.

Ik ben begin veertig en heb pas geleden een intensieve traumabehandeling gehad van 7 dagen.

Wat moet ik doen?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste J.,

Je schrijft dat je pas een traumabehandeling achter de rug hebt. Vaak zijn mensen vlak na een traumabehandeling tijdelijk uit balans, maar trekt dit met enkele dagen weg.

Heb je al contact gezocht met de hulpverlener(s) die jou traumabehandeling hebben gegeven? Dat lijkt mij voor nu de beste weg. Zij kennen jou en kunnen met jou de huidige klachten begrijpen en beoordelen wat je nu kan helpen je beter te voelen. Overigens is het zo dat deskundig uitgevoerde traumabehandeling psychose eerder vermindert dan uitlokt.

Je kan goed reflecteren op je gedachten, maar begrijpelijk dat je angstig wordt van de ervaringen die je nu hebt omdat ze anders zijn dan je gewend bent.

Praten met je hulpverleners en/of een ervaringsdeskundige kan helpen om met je ervaringen om te leren gaan en er minder angstig en bezorgd over te zijn. Want er is een goede kans dat ze vanzelf weer minder worden.

Mogelijk ben je door de traumabehandeling tijdelijk extra gevoelig voor prikkels, angstige gedachten en pieker je over wat er allemaal mis kan gaan.

Lukt het slapen en heb je overdag enige structuur en afleiding? Dat is belangrijk om te kunnen herstellen.

Mensen worden tegenwoordig niet snel meer opgenomen, omdat de ervaring leert dat dit meestal niet nodig is of beter is dan thuis herstellen.

Ik hoop dat je wat aan mijn antwoord hebt!

Met vriendelijke groet,

Clara Koek


Logo biografie Clara KoekClara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft graag, via deze link vind je alle blogs op een rij die Clara schreef.

Meer informatie over trauma:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Clara Koek op 21 september 2021
  • Deel deze pagina: